Jana Vlková

Salát s modrým sýrem, ořechy a brusinkami

Moje hodnocení
0x

V tomto jarním salátu se sladká chuť sušených brusinek nádherně snoubí s mírnou hořkostí pampeliškových listů.

2 porce
30 minut

Suroviny

  • pampeliškové listy, nejlépe vybělené 200 g
  • ocet, hořčice, sůl, pepř, olej na klasickou zálivku
  • sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola...) 100 g
  • vlašské ořechy 100 g
  • sušené brusinky 100 g

Postup přípravy

  1. Pampeliškové listy dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Na zálivku rozmíchejte ocet s hořčicí, solí a pepřem. Přidejte olej a vyšlehejte hladkou emulzi.
  2. Listy dejte je do mísy, zakapejte zálivkou a nechejte odpočinout. Je to lepší, ale pokud máte vybělené listy, není to nutné.
  3. Sýr nakrájejte na kostičky, ořechy nasekejte nahrubo a spolu s brusinkami zlehka vmíchejte do salátu.

PRIMA TIP: Oslavte tímto salátem přicházející jaro a ozdobte ho jedlým kvítím, jako jsou petrklíče, plicník, fialky.

Další originální recepty z pampelišek najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jana Vlková

Kytky k jídlu Jana Vlková

Kulinární monografie o jedné rostlině a zejména o jejím uplatnění v kuchyni.
Recepty, kterých je dvacet, jsou sestaveny pro celé menu od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. Každý recept má  vlastní vyobrazení – fotografii. 
Doprovodná textová část obsahuje: Všeobecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce
Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například začátek kvetení na Šumavě posunut až o tři týdny později na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.  
Více info na www.kytkykjidlu.cz


Přečtěte si také

Recepty