Suroviny
- brambory 300 g
- máslo 2 lžíce
- cibule (nakrájená na tenké plátky) 1/2 ks
- česnek (nakrájený na plátky) 2 stroužky
- smetana ke šlehání 125 ml
- jablka (nakrájené na tenké plátky) 1 ks
- sýr s modrou plísní (kvalitní, nejlépe gorgonzola) 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací formu vymažte trochou másla. Brambory nakrájejte na 2mm plátky. V širším kastrolu rozehřejte máslo, vsypte cibuli a česnek a několik minut smažte. Osolte, opepřete, přidejte brambory a smetanu, zlehka promíchejte a vařte ještě 5 minut.
- Přidejte plátky jablek a rozdrobený (nastrouhaný) sýr. Směs přesuňte do zapékací formy, vložte do trouby a pečte přibližně 40 minut. Podávejte nejlépe s jednoduchým zeleným salátem.
Bramborový gratin s jablkem a modrým sýrem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD