Bramborový gratin s jablkem a modrým sýrem

Moje hodnocení
4x

Nejrůznější zapečené směsi se smetanou, v nichž dominují brambory, obvykle odkazují k francouzské kuchyni ostatně už podle názvu. Jednoduchému bramborovému jídlu ovšem dodává chuť nejen kvalitní sýr s modrou plísní, ale i svěží, jemná jablka. Tohle je přímo oslava krásného podzimního dne, a pokud je náhodou sychravo a mokro, nic lepšího na zvednutí nálady taky nenajdete!

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

  • brambory 300 g
  • máslo 2 lžíce
  • cibule, nakrájená na tenké plátky 1/2 ks
  • česnek, nakrájený na plátky 2 stroužky
  • smetana ke šlehání 125 ml
  • jablko, nakrájené na tenké plátky 1 ks
  • kvalitní sýr s modrou plísní, nejlépe gorgonzola 200 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací formu vymažte trochou másla. Brambory nakrájejte na 2mm plátky. V širším kastrolu rozehřejte máslo, vsypte cibuli a česnek a několik minut smažte. Osolte, opepřete, přidejte brambory a smetanu, zlehka promíchejte a vařte ještě 5 minut.
  2. Přidejte plátky jablek a rozdrobený (nastrouhaný) sýr. Směs přesuňte do zapékací formy, vložte do trouby a pečte přibližně 40 minut. Podávejte nejlépe s jednoduchým zeleným salátem.

Další originální recepty z jablek, které rozšíří váš podzimní repertoár, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty