Jednou rukou

Pečené paprikové lusky s mletým masem, játry a rajčatovou omáčkou podle Kardamommy

Moje hodnocení
2x

Nevšední plněné papriky v sobě ukrývají masovou náplň z dvou druhů masa a jater, které jim dodají jemnost, vitaminy a minerální látky. V paprikách je přitom ani neucítíte. Masová náplň vám zbyde na malou sekanou pro ty, kdo papriky moc nemusí, ale sekanou s hustou rajčatovou omáčkou by si dali rádi. Tohle je totiž léto u babičky v exkluzivním vydání.

8 porcí
60 minut

Papriky

Náplň

Omáčka

Postup přípravy

  1. Játra omyjte, zbavte blan nasekejte na velmi jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte do velké mísy. Petržel nasekejte nadrobno. Vše promíchejte s ostatními surovinami na náplň, nejlépe to jde rukou.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Hluboký plech vymažte trochou oleje.
  3. Z paprik odřízněte horní část zhruba 1 cm od stopky a vyjměte semeník. Vršky ponechte. Papriky naplňte připravenou masovou směsí, přiklopte je odkrojeným vrškem a vyskládejte je vedle sebe do hlubokého pekáče.
  4. Ze zbylé náplně vytvarujte úhledný váleček a položte ho vedle paprik. Papriky i sekanou potřete olejem a podlijte vodou či vývarem. Pečte 30–35 minut v předehřáté troubě.
  5. Mezitím připravte omáčku. Cibuli a zeleninu oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Čerstvá rajčata pokrájejte na kostičky. Pokud nechcete z omáčky lovit bobkový list a nové koření, povařte ho v 50 ml vody 15 minut a tu pak přilijte s rajčaty do omáčky.
  6. V hrnci rozehřejte sádlo nebo ghí a orestujte na něm cibuli, až začne sklovatět. Přidejte mrkev, petržel a řapíkatý celer a opékejte 2–4 minuty, až cibule zezlátne a zelenina začne tmavnout. Přisypte česnek, a jakmile se zhruba za 30 vteřin rozvoní, přidejte pokrájená rajčata a koření. Přilijte vodu nebo vývar, přiklopte a vařte na nižším stupni alespoň 20 minut. Občas promíchejte. Čím déle se omáčka vaří, tím bude sladší, můžete ji na závěr i dosladit špetkou cukru.
  7. Z omáčky vyjměte bobkový list a nové koření a rozmixujte ji dohladka. Teplotu v troubě zvyšte na 250 °C a nechte papriky 10 minut zapéct, aby ztmavly.
  8. S omáčkou podávejte plněné papriky nebo na plátky nakrájenou sekanou s přílohou podle chuti (viz Prima tip). Výpek nevylévejte, můžete ho použít do omáček. V uzavřené nádobě vydrží v lednici 3 dny a lze jej i zmrazit.
PRIMA TIP: Plněné papriky s rajčatovou omáčkou jsou vydatné samy o sobě, postačí k nim čerstvé pečivo nebo je doplňte dušenou rýží, kuskusem, bulgurem či tarhoňou.

Vyzkoušejte i tradiční recept na plněné papriky s rajskou omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Další barevné, chutné a lákavé recepty z nové kuchařky Kardamommy najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jednou rukou

Tereza Veselková Jednou rukou

Blogerka Kardamomma je máma dvou holčiček. Žije v podhůří Jeseníků a ráda vaří pro svou rodinu a přátele zdravá, barevná, a hlavně lahodná jídla. Jako vystudovaná grafička je stejně ráda i fotí a prezentuje na blogu Kardamomma.cz. V roce 2020 se stala Objevem roku v anketě Food Blog roku a o rok později se ve stejné soutěži umístila mezi TOP 15 food blogy v Česku. Na blogu i ve své kuchařce ukazuje krásu přírody i poctivých surovin a v receptech se snaží kombinovat hodně zeleniny a zdravých potravin. Myslí však hlavně na to, aby jídla chutnala dětem i dospělým a jejich příprava byla co nejjednodušší. Zvládnete ji jednou rukou, pokud máte v druhé třeba dítě, skleničku vína nebo foťák.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty