Papriky
- bílá paprika 8 ks
- olivový olej 2 lžíce
- voda (nebo zeleninový vývar) asi 70 ml
Náplň
- hovězí játra (nebo kuřecí / krůtí) 300 g
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- hladkolistá petržel 2 velké hrsti
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté vepřové maso 500 g
- vejce 2 ks
- sůl asi 1 lžíce
- řasa nori (vločky /nemusí být) 2 lžíce
- ovesné vločky 35 g
- sušený tymián 1 lžička
Omáčka
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- krájená rajčata (konzervovaná nebo čerstvá vyzrálá) 800 g
- voda (nebo zeleninový vývar nebo výpek z paprik) 300 ml
- sušený tymián 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- mletá skořice 1/3 lžičky
- sádlo (nebo ghí) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Játra omyjte, zbavte blan nasekejte na velmi jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte do velké mísy. Petržel nasekejte nadrobno. Vše promíchejte s ostatními surovinami na náplň, nejlépe to jde rukou.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hluboký plech vymažte trochou oleje.
- Z paprik odřízněte horní část zhruba 1 cm od stopky a vyjměte semeník. Vršky ponechte. Papriky naplňte připravenou masovou směsí, přiklopte je odkrojeným vrškem a vyskládejte je vedle sebe do hlubokého pekáče.
- Ze zbylé náplně vytvarujte úhledný váleček a položte ho vedle paprik. Papriky i sekanou potřete olejem a podlijte vodou či vývarem. Pečte 30–35 minut v předehřáté troubě.
- Mezitím připravte omáčku. Cibuli a zeleninu oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Čerstvá rajčata pokrájejte na kostičky. Pokud nechcete z omáčky lovit bobkový list a nové koření, povařte ho v 50 ml vody 15 minut a tu pak přilijte s rajčaty do omáčky.
- V hrnci rozehřejte sádlo nebo ghí a orestujte na něm cibuli, až začne sklovatět. Přidejte mrkev, petržel a řapíkatý celer a opékejte 2–4 minuty, až cibule zezlátne a zelenina začne tmavnout. Přisypte česnek, a jakmile se zhruba za 30 vteřin rozvoní, přidejte pokrájená rajčata a koření. Přilijte vodu nebo vývar, přiklopte a vařte na nižším stupni alespoň 20 minut. Občas promíchejte. Čím déle se omáčka vaří, tím bude sladší, můžete ji na závěr i dosladit špetkou cukru.
- Z omáčky vyjměte bobkový list a nové koření a rozmixujte ji dohladka. Teplotu v troubě zvyšte na 250 °C a nechte papriky 10 minut zapéct, aby ztmavly.
- S omáčkou podávejte plněné papriky nebo na plátky nakrájenou sekanou s přílohou podle chuti (viz Prima tip). Výpek nevylévejte, můžete ho použít do omáček. V uzavřené nádobě vydrží v lednici 3 dny a lze jej i zmrazit.
PRIMA TIP: Plněné papriky s rajčatovou omáčkou jsou vydatné samy o sobě, postačí k nim čerstvé pečivo nebo je doplňte dušenou rýží, kuskusem, bulgurem či tarhoňou.
Pečené paprikové lusky s mletým masem a játry a rajčatovou omáčkou podle Kardamommy Zdroj: Jednou rukou
Pečené paprikové lusky s mletým masem a játry a rajčatovou omáčkou podle Kardamommy Zdroj: Jednou rukou
Vyzkoušejte i tradiční recept na plněné papriky s rajskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Další barevné, chutné a lákavé recepty z nové kuchařky Kardamommy najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH