Suroviny
K podávání
- hovězí maso (přední libové hovězí maso, uvařené doměkka) 750 g
- knedlík (oblíbené knedlíky, rýže nebo těstoviny)
Postup přípravy
- Většinu másla rozehřejte v silnostěnném kastrolu. Zasypte moukou, dobře rozmíchejte a nechte 2 až 3 minuty smažit. Po částech přilévejte studený vývar a základ rozšlehávejte metlou. Pomalu uveďte do varu, pak snižte příkon a na mírném stupni omáčku provařujte 15 až 20 minut, až bude úplně hladká. Nakonec do ní vmíchejte zbylé máslo.
- Zatímco se základ vaří, opláchněte rajčata, zbavte je stopek a případně rozkrájejte. V kastrůlku na nízkém stupni a mírně osolené je vařte asi 15 minut, až se rozvaří.
- Do základu omáčky prolisujte přes cedník uvařená rajčata, dobře promíchejte a ještě asi 10 minut vařte, až bude omáčka správně hustá. Je-li třeba, osolte ji a oslaďte. Podávejte ji k masu nakrájenému přes vlákno na plátky a s knedlíky.
PRIMA TIP: Stejně jako do rajské polévky můžete i rajskou omáčku učinit o něco zajímavější a krémovější, když do ní spolu s rajčaty přidáte kostičku krémového sýra jako je Buko a necháte dobře rozvařit. Nemáte-li chutná zralá rajčata, použijte raději konzervovaná, nejlépe italská, nebo pyré z rajčat ̶ passatu.
Vyzkoušejte také rajskou omáčku s masovými koulemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá rajská omáčka s masovými koulemi