redakce Prima FRESH

Rajská omáčka z čerstvých rajčat

Moje hodnocení
7x

Správněji řečeno rajčatová omáčka, ale výraz se tak vžil (a při správné přípravě tak odpovídá obsahu), že ho nechceme měnit.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

K podávání

  • hovězí maso (přední libové hovězí maso, uvařené doměkka) 750 g
  • knedlík (oblíbené knedlíky, rýže nebo těstoviny)

Postup přípravy

  1. Většinu másla rozehřejte v silnostěnném kastrolu. Zasypte moukou, dobře rozmíchejte a nechte 2 až 3 minuty smažit. Po částech přilévejte studený vývar a základ rozšlehávejte metlou. Pomalu uveďte do varu, pak snižte příkon a na mírném stupni omáčku provařujte 15 až 20 minut, až bude úplně hladká. Nakonec do ní vmíchejte zbylé máslo.
  2. Zatímco se základ vaří, opláchněte rajčata, zbavte je stopek a případně rozkrájejte. V kastrůlku na nízkém stupni a mírně osolené je vařte asi 15 minut, až se rozvaří.
  3. Do základu omáčky prolisujte přes cedník uvařená rajčata, dobře promíchejte a ještě asi 10 minut vařte, až bude omáčka správně hustá. Je-li třeba, osolte ji a oslaďte. Podávejte ji k masu nakrájenému přes vlákno na plátky a s knedlíky.

PRIMA TIP: Stejně jako do rajské polévky můžete i rajskou omáčku učinit o něco zajímavější a krémovější, když do ní spolu s rajčaty přidáte kostičku krémového sýra jako je Buko a necháte dobře rozvařit. Nemáte-li chutná zralá rajčata, použijte raději konzervovaná, nejlépe italská, nebo pyré z rajčat ̶ passatu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty