Rajská omáčka
- máslo
- cibule 1 ks
- bobkový list 1 ks
- nové koření 4 kuličky
- hřebíček 4 ks
- pepř 4 kuličky
- tymián 2 snítky
- rajčatové pyré 250 ml
- hovězí vývar 250 ml
- sůl
- perník
- cukr
Postup přípravy
- Přípravy omáčky: Na másle zpěňte cibuli, přidejte koření a chvilku restujte, přilijte pyré a vývar, osolte, přidejte cukr a alespoň hodinu nechte lehce probublávat na mírném plameni.
- Omáčku propasírujte přes cedník, zahustěte strouhaným perníkem a nechte chvilku povařit. Podle chuti dosolte či oslaďte.
- Příprava knedlíku: Na pánvi rozpusťte 20 g másla a opečte nakrájené housky. V míse utřete 35 g másla se solí, přidejte žloutky, promíchejte a přilijte mléko. Postupně zamíchávejte mouku a nakonec přidejte opečenou housku. Vyšlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte do směsi.
- Hrnky vyložte potravinářskou fólií a naplňte směsí do 2/3 třetin. Dejte do horké vody a na středním plameni vařte přibližně půl hodiny. Zkuste test špejlí. Hotové knedlíky krájejte nití.