redakce Prima FRESH

Pečeme bez lepku: Luxusní karamelové řezy z dvojího těsta

Moje hodnocení
2x

Svou úžasnou chutí i elegantním vzhledem se vám bohatě odmění za trochu práce navíc. Tenhle vrstvený dezert je prostě famózní.

20 porcí
90 minut

Těsto 1.

Těsto 2.

Náplň

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.  Na první těsto ušlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Po lžících zašlehávejte cukr, žloutky, olej, bezlepkovou mouku Schär Mix C promíchanou s práškem do pečiva a kakao.
  2. Těsto vlijte na plech vyložený papírem na pečení a rozetřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte 10 až 15 minut. Korpus pak nechte na plechu vychladnout a pak ho po délce rozkrojte na dvě poloviny.
  3. Teplotu trouby snižte na 75 °C až 100 °C. Na sněhové těsto ušlehejte bílky s cukrem do pěny. Nádobu přesuňte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nádoby nedotýkalo hladiny vody. Nad párou šlehejte ještě asi 10 minut.
  4. Sněhové těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby a pečte nebo spíše sušte asi 1,5 až 2 hodiny, aby bylo těsto na povrchu suché a křehké.
  5. Mezitím připravte náplň. V silnostěnné velké pánvi nechte při mírnější teplotě bez míchání rozpouštět cukr, až zkaramelizuje. Opatrně vlijte smetanu, sundejte z plotýnky a nechte vychladnout, občas promíchejte.
  6. Mléko zahřívejte a podle návodu v něm rozpusťte pudink, na závěr vmíchejte žloutky. Dávejte pozor, aby se směs nezačala vařit a pudink se nesrazil. Nechte ho vychladnout.
  7. Máslo utřete a zapracujte do vychladlého pudinku, pak vmíchejte vychladlý karamel. Krém si rozdělte na tři části.
  8. Do vhodné formy s vyšším okrajem vložte piškotový plát, potřete třetinou náplně, přikryjte sněhovým plátem, druhou třetinou náplně, pak přijde druhý piškotový plát a zbytek náplně. Náplň pečlivě roztírejte do stejnoměrné vrstvy.
  9. Navrstvené řezy pak ještě přelijte čokoládovou polevou a uložte do chladu, nejlépe do druhého dne. Pak ostrým nožem namočeným v horké vodě krájejte řezy.
PRIMA TIP: Řezy můžete ještě před uložením různě zdobit – hezké jsou nastrouhané mléčné karamely nebo čokoláda jiné barvy, prach z lyofilizovaného ovoce, sladké sušenkové drobky – co vám fantazie napoví. Řezy můžete upéct i v hranaté formě a krájet je na čtverce.

Vyzkoušejte také nejjednodušší čokoládový koláč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty