Těsto 1.
- vejce 5 ks
- cukr krupice 150 g
- kakao 30 g
- bezlepková mouka (Schär Mix C - Mix Pâtisserie) 120 g
- kypřicí prášek do pečiva (bezlepkový) 2 lžičky
- olej 3–4 lžíce
Těsto 2.
- bílek 5 ks
- cukr krystal 250 g
Náplň
- cukr krystal 300 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- plnotučné mléko 300 ml
- vanilkový pudink (bezlepkový) 1 sáček
- žloutek 5 ks
- máslo (pokojové teploty) 300 g
- čokoládová poleva
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na první těsto ušlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Po lžících zašlehávejte cukr, žloutky, olej, bezlepkovou mouku Schär Mix C promíchanou s práškem do pečiva a kakao.
- Těsto vlijte na plech vyložený papírem na pečení a rozetřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte 10 až 15 minut. Korpus pak nechte na plechu vychladnout a pak ho po délce rozkrojte na dvě poloviny.
- Teplotu trouby snižte na 75 °C až 100 °C. Na sněhové těsto ušlehejte bílky s cukrem do pěny. Nádobu přesuňte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nádoby nedotýkalo hladiny vody. Nad párou šlehejte ještě asi 10 minut.
- Sněhové těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby a pečte nebo spíše sušte asi 1,5 až 2 hodiny, aby bylo těsto na povrchu suché a křehké.
- Mezitím připravte náplň. V silnostěnné velké pánvi nechte při mírnější teplotě bez míchání rozpouštět cukr, až zkaramelizuje. Opatrně vlijte smetanu, sundejte z plotýnky a nechte vychladnout, občas promíchejte.
- Mléko zahřívejte a podle návodu v něm rozpusťte pudink, na závěr vmíchejte žloutky. Dávejte pozor, aby se směs nezačala vařit a pudink se nesrazil. Nechte ho vychladnout.
- Máslo utřete a zapracujte do vychladlého pudinku, pak vmíchejte vychladlý karamel. Krém si rozdělte na tři části.
- Do vhodné formy s vyšším okrajem vložte piškotový plát, potřete třetinou náplně, přikryjte sněhovým plátem, druhou třetinou náplně, pak přijde druhý piškotový plát a zbytek náplně. Náplň pečlivě roztírejte do stejnoměrné vrstvy.
- Navrstvené řezy pak ještě přelijte čokoládovou polevou a uložte do chladu, nejlépe do druhého dne. Pak ostrým nožem namočeným v horké vodě krájejte řezy.
PRIMA TIP: Řezy můžete ještě před uložením různě zdobit – hezké jsou nastrouhané mléčné karamely nebo čokoláda jiné barvy, prach z lyofilizovaného ovoce, sladké sušenkové drobky – co vám fantazie napoví. Řezy můžete upéct i v hranaté formě a krájet je na čtverce.
Vyzkoušejte také nejjednodušší čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí