Předkvas
- bezlepková mouka (Schär Mix B) 200 g
- voda (vlažná) 200 ml
- droždí (čerstvé ještě rozmíchejte v troše vody) 1–2 g
Těsto
- kefír 150 g
- vejce (nebo 5 žloutků) 2 ks
- cukr krupice 140 g
- vanilkový cukr 20 g
- citronová kůra (nebo pomerančová) z 1 citronu
- máslo (změklé) 125 g
- bezlepková mouka (Schär Mix B) 300 g
- sůl 1 špetka
- sušené ovoce (rozinky, brusinky a oloupané mandle) celkem 150 g
- máslo (na vymazání formy)
- Mandlové lupínky (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Na předkvas smíchejte všechny suroviny ve sklenici s uzavíratelným víkem a nechte uzavřené přes noc v ledničce.
- Předkvas vylijte do mísy, přidejte kefír, vejce či žloutky, cukr, kůru a máslo a dobře utřete vařečkou.
- Navrch prosejte bezlepkovou mouku Schär Mix B a sůl. Vypracujte těsto. Bude lepivé. Na závěr do něj vpracujte sušené ovoce a mandle. V míse (dobrá je kynoucí mísa s víkem) nechte v pokojové teplotě kynout asi 1 hodinu, pak nádobu uzavřete a nechte přes noc kynout v ledničce nebo venku v chladu.
- Druhý den formu na vánočku vymažte máslem a vysypte ji lupínky mandlí. Přesuňte do ní těsto a nechte ho 3 až 4 hodiny kynout v pokojové teplotě nebo v troubě se zapnutou žárovkou.
- Troubu předehřejte na 180 °C, vložte formu a pečte asi 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem pečení je možné vánočku opatrně vyklopit z formy na plech a dopéci, aby její povrch lépe zezlátl.
PRIMA TIP: Přestože je tahle vánočka mimořádně lahodná a lehká, tradiční zaplétání tomuto těstu příliš nevyhovuje, museli byste ho víc podsypávat moukou a tím přišli o její lehkost, říká autorka receptu, skvělá pekařka Maškrtnica. Použití formy je tady vysloveně výhodné.
Vyzkoušejte také recept na klasickou máslovou vánočku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutá máslová vánočka s mandlemi