redakce Prima FRESH

Pečeme bez lepku: Nadýchaná vánočka pečená ve formě

Moje hodnocení
2x

Tato bezlepková vánočka je připravená mimořádně poctivě a stejně poctivě vykynutá, ale díky použitým surovinám má neobyčejně svěží, jemnou chuť a nádhernou vůni. Z tohoto těsta se lépe peče ve formě, než zaplétá, což vám ušetří hodně práce a zároveň zajistí dokonalý tvar originálu.

1 porce
90 minut

Předkvas

Těsto

Postup přípravy

  1. Na předkvas smíchejte všechny suroviny ve sklenici s uzavíratelným víkem a nechte uzavřené přes noc v ledničce.
  2. Předkvas vylijte do mísy, přidejte kefír, vejce či žloutky, cukr, kůru a máslo a dobře utřete vařečkou.
  3. Navrch prosejte bezlepkovou mouku Schär Mix B a sůl. Vypracujte těsto. Bude lepivé. Na závěr do něj vpracujte sušené ovoce a mandle. V míse (dobrá je kynoucí mísa s víkem) nechte v pokojové teplotě kynout asi 1 hodinu, pak nádobu uzavřete a nechte přes noc kynout v ledničce nebo venku v chladu.
  4. Druhý den formu na vánočku vymažte máslem a vysypte ji lupínky mandlí. Přesuňte do ní těsto a nechte ho 3 až 4 hodiny kynout v pokojové teplotě nebo v troubě se zapnutou žárovkou.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte formu a pečte asi 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem pečení je možné vánočku opatrně vyklopit z formy na plech a dopéci, aby její povrch lépe zezlátl.
PRIMA TIP: Přestože je tahle vánočka mimořádně lahodná a lehká, tradiční zaplétání tomuto těstu příliš nevyhovuje, museli byste ho víc podsypávat moukou a tím přišli o její lehkost, říká autorka receptu, skvělá pekařka Maškrtnica. Použití formy je tady vysloveně výhodné.

Vyzkoušejte také recept na klasickou máslovou vánočku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty