Rebarbora je barbarská čarodějka
Zdroj: iStock
Rebarbora je barbarská čarodějka
Zdroj:
iStock
Rheum barbarum, tak říkali Římané nádherné rostlině, kterou jim přivezly výpravy z od dalekých břehů Volhy, kterou znali pod jménem Rha. Divoký půvab reveně neboli rebarbory (jak zní zkomolenina latinského názvu) je okouzloval i mátl – je to zelenina, ovoce nebo nádherná dekorace? Všechno dohromady. A tak se touhle zdomácnělou barbarkou stejně jako Římané nechme okouzlit i my.
Rebarbora je lidový název, odborný zní reveň kadeřavá. Její dlouhé narůžovělé či načervenalé řapíky se používají technicky vzato jako zelenina, prakticky spíš jako ovoce. Dnes se pěstuje jako rychlená, v zahrádkách zakrývaná obrácenými květináči nebo ve sklenících za velmi mírného osvětlení, aby měla co nejjemnější chuť, nebo volně. Statná rostlina je mimořádně dekorativní a krásně kvete.
Zasyrova se nemá konzumovat pro vysoký obsah kyseliny šťavelové, který se tepelnou úpravou (pozor, nikoliv v hliníkových nádobách!) vytrácí. Její pikantní chuť vynikne zejména v moučnících, ale dá se (samozřejmě po tepelné úpravě) použít i ve slaných pokrmech, například salátech nebo pod maso. Úžasně si v chuti rozumí také s jahodami a malinami.
Vyzkoušejte jednoduchý rebarborový koláč podle návodného videoreceptu
Mimořádně oblíbená je ve Velké Británii, kde se pěstuje ve velkém zejména rychlená, v Yorkshire byla vyvinuta speciální metoda osvětlování svíčkami, jejímž výsledkem je mimořádně lahodná raná rebarbora.
U nás je dnes (bohužel) spíš okrajovou zahrádkářskou záležitostí. Její krátkou sezonu lze ale skvěle prodloužit až do příští úrody – prostě ji zmrazte. Barbarka to ve zdraví přežije.
Zdroj: časopis Prima FRESH