Suroviny
- cibule (malá) 1 ks
- vepřové plecko 750 g
- máslo 1 lžíce
- sádlo 1 lžíce
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
- bílé kysané zelí 320 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- špecle (nebo bramborový či houskový knedlík k podávání)
I když to dnes nehrozí, na kysané zelí nezapomínejte. V kombinaci s libovým vepřovým masem s jemným tukovým krytím potěší všechny strávníky.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na kostky. V hrnci rozehřejte máslo se sádlem a zprudka na nich orestujte cibuli. Jakmile začne zlátnout, vsypte maso, osolte ho a opepřete a zprudka restujte, aby se rychle opeklo ze všech stran, tzv. se zatáhlo.
- Vmíchejte papriku, zalijte zhruba 300 ml vody a přidejte nové koření a bobkové listy. Hrnec zakryjte poklicí a duste, dokud maso nezměkne, zhruba 1 hodinu, dle potřeby podlévejte. Pro urychlení klidně můžete použít i papiňák.
- Na posledních 10 minut přidejte do hrnce k masu nakrájené zelí i s částí nálevu. Vmíchejte smetanu a nechte 2–3 minuty povařit. Podle chuti osolte a podávejte se špeclemi, bramborovým či houskovým knedlíkem.