Najděte si recept
Na co máte chuť?

Segedínský guláš
Kysané zelí je vitaminovou bombou. Naši předci to dobře věděli, a proto si v létě plnili zeláky krouhanými nudličkami a od podzimu do jara vařili a pekli nejrůznější pokrmy se zelím. Tak zůstali fit i v měsících chudých na ovoce a zeleninu.
do 1,5 hodiny
4 porce
I když to dnes nehrozí, na kysané zelí nezapomínejte. V kombinaci s libovým vepřovým masem s jemným tukovým krytím potěší všechny strávníky.
Suroviny (4 porce)
- malá cibule 1 ks
- vepřová plec 750 g
- Máslo 1 lžíce
- Sádlo 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- nové koření 5 kuliček
- Bobkový list 2 ks
- Kysané zelí 320 g
- smetana ke šlěhání 200 ml
- špecle, bramborový či houskový knedlík k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na kostky. V hrnci rozehřejte máslo se sádlem a zprudka na nich orestujte cibuli. Jakmile začne zlátnout, vsypte maso, osolte ho a opepřete a zprudka restujte, aby se rychle opeklo ze všech stran, tzv. se zatáhlo.
- Vmíchejte papriku, zalijte zhruba 300 ml vody a přidejte nové koření a bobkové listy. Hrnec zakryjte poklicí a duste, dokud maso nezměkne, zhruba 1 hodinu, dle potřeby podlévejte. Pro urychlení klidně můžete použít i papiňák.
- Na posledních 10 minut přidejte do hrnce k masu nakrájené zelí i s částí nálevu. Vmíchejte smetanu a nechte 2–3 minuty povařit. Podle chuti osolte a podávejte se špeclemi, bramborovým či houskovým knedlíkem.
Coolinářka je COOL!
Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.
Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.
Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.