Forma 25×35 cm:
- hladká mouka 1 a 1/2 hrnku
- cukr 1 hrnek
- jedlá soda 1/2 lžičky
- olej 5 lžic
- bílý vinný ocet (např. Bzenecký) 1 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- voda 1 hrnek
Krém a dohotovení:
- smetana ke šlehání 250 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
- barevné zdobení
Postup přípravy:
- Do mísy nasypte mouku společně s cukrem, přidejte jedlou sodu, olej, ocet, vanilkový extrakt a vodu a společně prošlehejte na hladké těsto.
- Plech vyložte pečicím papírem a těsto do něj nalijte. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C 25–30 minut, hotový korpus poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a ta z něj vyjde čistá.
- Smetanu promíchejte s moučkovým cukrem a ušlehejte tuhou šlehačku. Tu rovnoměrně rozetřete na zchladlý korpus a před podáváním posypte barevným cukrovým zdobením.
Nebo vyzkoušejte perník podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Hrnkový perník s čokoládovou polevou
Pořád ještě nemáte vybráno? Máme pro vás další recepty: