Těsto
- čokoláda (alespoň 60 % kakaa) 200 g
- máslo 200 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 g
- vejce 6 ks
- cukr krupice 200 g
- kakao (holandského typu) 100 g
K podávání
- kakao (holandského typu) 1 lžíce
- smetana ke šlehání (33–40%) 200 g
- ovoce (čerstvé,dle chuti)
- máta (snítky máty nebo meduňky)
Postup přípravy
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem – větší misku nebo rendlík postavte do hrnce s vodou tak, aby se dno dotýkalo její hladiny. Směs rozmíchejte dohladka, podle chuti přidejte příchuť (viz Prima tip). Vyjměte z vodní lázně a nechte lehce zchladnout. Přilijte smetanu a promíchejte.
- Dno dortové rozevírací formy vyložte pečicím papírem, uzavřete ho v ráfku a přebytečný papír odstřihněte. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny. Zašlehejte kakao a vlijte teplou (pozor, ne horkou) čokoládovou směs. Znovu prošlehejte a jemně zapracujte sníh z bílků.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut. Střed koláče sice vypadá měkký, ale v lednici ztuhne do perfektní krémové konzistence. Pokud byste ho pekli déle, vznikl by suchý korpus.
- Upečený koláč vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a uložte ho alespoň na 3 hodiny do lednice nebo přes noc.
- Před podáváním obtáhněte strany formy nožem a koláč opatrně vyjměte. Poprašte ho kakaem. Vyšlehejte smetanu a navršte ji na koláč. Ozdobte ovocem a bylinkami.
PRIMA TIP: Koláč můžete upéct pokaždé jiný tak, že do čokoládové směsi vmícháte příchuť – strouhanou pomerančovou kůru, nasekanou chilli papričku nebo sušené chilli vločky, drcený rozmarýn, vychladlé espresso, sušené maliny či jiné ovoce, nasekané ořechy či drcený růžový pepř…