Těsto
- čokoláda (alespoň 60 % kakaa) 200 g
- máslo 200 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 g
- vejce 6 ks
- cukr krupice 200 g
- kakao (holandského typu) 100 g
K podávání
- kakao (holandského typu) 1 lžíce
- smetana ke šlehání (33–40%) 200 g
- ovoce (čerstvé,dle chuti)
- máta (snítky máty nebo meduňky)
Postup přípravy
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem – větší misku nebo rendlík postavte do hrnce s vodou tak, aby se dno dotýkalo její hladiny. Směs rozmíchejte dohladka, podle chuti přidejte příchuť (viz Prima tip). Vyjměte z vodní lázně a nechte lehce zchladnout. Přilijte smetanu a promíchejte.
- Dno dortové rozevírací formy vyložte pečicím papírem, uzavřete ho v ráfku a přebytečný papír odstřihněte. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny. Zašlehejte kakao a vlijte teplou (pozor, ne horkou) čokoládovou směs. Znovu prošlehejte a jemně zapracujte sníh z bílků.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut. Střed koláče sice vypadá měkký, ale v lednici ztuhne do perfektní krémové konzistence. Pokud byste ho pekli déle, vznikl by suchý korpus.
- Upečený koláč vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a uložte ho alespoň na 3 hodiny do lednice nebo přes noc.
- Před podáváním obtáhněte strany formy nožem a koláč opatrně vyjměte. Poprašte ho kakaem. Vyšlehejte smetanu a navršte ji na koláč. Ozdobte ovocem a bylinkami.
PRIMA TIP: Koláč můžete upéct pokaždé jiný tak, že do čokoládové směsi vmícháte příchuť – strouhanou pomerančovou kůru, nasekanou chilli papričku nebo sušené chilli vločky, drcený rozmarýn, vychladlé espresso, sušené maliny či jiné ovoce, nasekané ořechy či drcený růžový pepř…
Čokoládový koláč alla brownies bez mouky se šlehačkou a ovocem 2 Zdroj: Smoothcooking.cz