Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz

Čokoládový koláč à la brownies bez mouky se šlehačkou a ovocem

Moje hodnocení
20x

Nehleďte na název, tohle je velké brownies, které se pobytem v lednici promění v lahodně vláčný, sametově hebký koláč plný čokolády. Ozdobte ho šlehačkou, ovocem a jedlými květy a povyšte ho na dort. Splněný sen letních oslavenců.

10 porcí
60 minut

Těsto

K podávání

Postup přípravy

  1. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem – větší misku nebo rendlík postavte do hrnce s vodou tak, aby se dno dotýkalo její hladiny. Směs rozmíchejte dohladka, podle chuti přidejte příchuť (viz Prima tip). Vyjměte z vodní lázně a nechte lehce zchladnout. Přilijte smetanu a promíchejte.
  2. Dno dortové rozevírací formy vyložte pečicím papírem, uzavřete ho v ráfku a přebytečný papír odstřihněte. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny. Zašlehejte kakao a vlijte teplou (pozor, ne horkou) čokoládovou směs. Znovu prošlehejte a jemně zapracujte sníh z bílků.
  4. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut. Střed koláče sice vypadá měkký, ale v lednici ztuhne do perfektní krémové konzistence. Pokud byste ho pekli déle, vznikl by suchý korpus.
  5. Upečený koláč vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a uložte ho alespoň na 3 hodiny do lednice nebo přes noc.
  6. Před podáváním obtáhněte strany formy nožem a koláč opatrně vyjměte. Poprašte ho kakaem. Vyšlehejte smetanu a navršte ji na koláč. Ozdobte ovocem a bylinkami.

PRIMA TIP: Koláč můžete upéct pokaždé jiný tak, že do čokoládové směsi vmícháte příchuť – strouhanou pomerančovou kůru, nasekanou chilli papričku nebo sušené chilli vločky, drcený rozmarýn, vychladlé espresso, sušené maliny či jiné ovoce, nasekané ořechy či drcený růžový pepř…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz


Přečtěte si také

Recepty