Těsto
- vejce 6 ks
- cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- kakao (holandského typu) 3 lžíce
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl 1 špetka
Náplň
- smetana ke šlehání (40 % tuku) 250 ml
Postup přípravy
- Plech vyložte pečicím papírem. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Žloutky ušlehejte s oběma cukry do husté pěny. Zašlehejte kakao a opatrně spojte s bílkovým sněhem. Ihned rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, až těsto zpevní, ale zůstane ještě pružné na dotek.
- Upečenou roládu vytáhněte, pocukrujte moučkovým cukrem, zakryjte pečicím papírem, obraťte ji a papír, na kterém se pekla, opatrně sloupněte. Těsto zarolujte do válečku s čistým pocukrovaným pečicím papírem a nechte vychladnout.
- Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku. Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou a znovu zarolujte. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Roládě sluší fialky v cukru. Bílek prošlehejte vidličkou a štětečkem ho zlehka naneste ze všech stran na květ. Obalte ho v moučkovém cukru nebo ho pocukrujte přes sítko a nechte usušit. Můžete ho posypat i fialkovým cukrem – rozmixujte krupicový cukr s květy fialek (bez zelených částí) v poměru 1:1, rozložte na papír a nechte přes noc usušit.