Petra Burianová

Kakaová roláda bez mouky plněná šlehačkou

Moje hodnocení
16x

Roláda lehounká jako dech! Nadýchané těsto s lehounkou šlehačkou vás pohladí v každém soustu. Dokonalého efektu docílíte, když se těsto propeče, ale zároveň ještě pruží na dotek, tak zůstane roláda kyprá a zároveň hebká. Ozdobte ji jedlými květy a servírujte skvost.

1 porce
60 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Troubu předehřejte na 190 °C. Žloutky ušlehejte s oběma cukry do husté pěny. Zašlehejte kakao a opatrně spojte s bílkovým sněhem. Ihned rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, až těsto zpevní, ale zůstane ještě pružné na dotek.
  3. Upečenou roládu vytáhněte, pocukrujte moučkovým cukrem, zakryjte pečicím papírem, obraťte ji a papír, na kterém se pekla, opatrně sloupněte. Těsto zarolujte do válečku s čistým pocukrovaným pečicím papírem a nechte vychladnout.
  4. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku. Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou a znovu zarolujte. Ihned podávejte.

PRIMA TIP: Roládě sluší fialky v cukru. Bílek prošlehejte vidličkou a štětečkem ho zlehka naneste ze všech stran na květ. Obalte ho v moučkovém cukru nebo ho pocukrujte přes sítko a nechte usušit. Můžete ho posypat i fialkovým cukrem – rozmixujte krupicový cukr s květy fialek (bez zelených částí) v poměru 1:1, rozložte na papír a nechte přes noc usušit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petra Burianová

CPress Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celé Česko připravila svou kuchařku jako sladkého průvodce po českých tradicích. V nich se zrcadlí sezonnost i lokální suroviny, z kterých autorka při svém pečení nejraději vychází. Osvědčené rodinné recepty prověřily mlsné jazýčky jejích pěti dětí, které vychovává s manželem na statku na Vysočině. Zde se také věnuje mnoha lidovým řemeslům, které i učí. Představuje je i v jednotlivých kapitolách, které kopírují střídání ročních období.

Vydalo Nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty