Suroviny
- lilek 1 kg
 - červená cibule (pokrájená na drobné kostičky) 1 ks
 - rajčata 150 g
 - česnek (na jemno posekaný) 2 stroužky
 - máta (posekaná) 1 lžíce
 - extra virgin olivový olej
 - citronová šťáva 1–2 lžíce
 - sůl 1 špetka
 - pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
 
Postup přípravy
- Lilek opečte v celku v troubě na plechu při teplotě 220 ˚C asi 15–20 nim.
 - Poté lilek nechte trochu vystydnout, oloupejte ho, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte k lilku. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, zbavte je jader a vykrojte dužinu. Očištěná rajčata nakrájejte na malé kostičky a přidejte do mísy k lilku.
 - Do směsi vmíchejte nasekanou mátu a česnek, šťávu z citronu, olivový olej, osolte a opepřete. Lehce promíchejte a podávejte s pita chlebem nebo s topinkami.