Suroviny
- lilek 1 kg
- červená cibule (pokrájená na drobné kostičky) 1 ks
- rajčata 150 g
- česnek (na jemno posekaný) 2 stroužky
- máta (posekaná) 1 lžíce
- extra virgin olivový olej
- citronová šťáva 1–2 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
Postup přípravy
- Lilek opečte v celku v troubě na plechu při teplotě 220 ˚C asi 15–20 nim.
- Poté lilek nechte trochu vystydnout, oloupejte ho, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte k lilku. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, zbavte je jader a vykrojte dužinu. Očištěná rajčata nakrájejte na malé kostičky a přidejte do mísy k lilku.
- Do směsi vmíchejte nasekanou mátu a česnek, šťávu z citronu, olivový olej, osolte a opepřete. Lehce promíchejte a podávejte s pita chlebem nebo s topinkami.