Hummus
- uvařená cizrna (nebo 300 g suché) 500 g
- sezamová pasta tahini 2 lžíce
- Voda 70 ml
- Olivový olej 120 ml
- mletý římský kmín 1 lžička
- Česnek 1 stroužek
- citronová štáva 70 ml
- čerstvý koriandr 1 hrst
- pražené pistácie 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Lilková pomazánka
- lilky 3 ks (asi 800 g)
- Citron 1 ks
- sezamová pasta tahini 1 vrchovatá lžíce
- bílý jogurt (plnotučný nebo řecký) 2 vrchovaté lžíce
- Česnek 2 stroužky
- himálajská sůl 1/2 lžičky
- různobarevný (růžový a černý) pepř 1/2 lžičky
- extra panenský olivový olej
- hladkolistá petržel 2 hrsti
Na dokončení
- pistacie
- jedlé květy
Článek
Vyzkoušejte voňavé recepty z pestré arabské kuchyně
Arabská kuchyně je široký pojem, který zahrnuje pokrmy ze zemí Blízkého i Středního Východu a severních afrických zemí. Najdete v ní populární předkrmy a malá jídla, tzv....
Postup přípravy
- Pokud používáte na hummus suchou cizrnu, namočte ji přes noc do studené vody se lžičkou jedlé sody a druhý den vařte cca 1 hodinu doměkka. U konzervované cizrny tento krok odpadá. Cizrnu dejte do mixéru, přilijte veškeré tekutiny (jen 100 ml oleje, zbytek přijde na závěrečné dozdobení, ale jinak musí hladina tekutin převyšovat cizrnu asi o 1 cm). Přidejte tahini, kmín a česnek a dohladka rozmixujte.
- Hladkou pomazánku dejte do mísy, zalijte ještě kapkou oleje, posypte pistáciemi a jedlými květy a podávejte se zeleninou nebo s pita chlebem a falafelem.
- Na lilkovou pomazánku baba ganuš opečte lilky v troubě nebo na plotýnce, až jejich slupka zčerná. V troubě vám to zabere asi 40 až 60 minut při 200 °C. Nezapomeňte je na plechu otáčet. Na vařiči to trvá asi půl hodiny. Položte je na rozehřátou elektrickou plotýnku anebo na pánev a opékejte je ze všech stran dočerna. Nebojte se, spálenou slupku pak sloupnete. Jde o to lilky opéct a dodat jim to správné aroma. Lilky rozřízněte napůl a hned pokapejte citronem, ať vám „nahatá“ dužina nehnědne a výsledná pomazánka je hezky bledá.
- Pak je vydlabejte do mísy, zase zakapejte zbytkem citronové šťávy, posolte, rozmačkejte dobře vidličkou a promíchejte. Přidejte tahini, jogurt a znovu mačkejte a míchejte, ať se ingredience promísí.
- Přidejte česnek a promíchejte. V tuhle chvíli část směsi můžete dát do mixéru a rozmixovat dohladka, já přilévám 2 až 3 lžíce olivového oleje, takhle to mám nejradši. Případnou část rozmixované pomazánky pak vraťte ke zbytku a obě konzistence promíchejte. Pomazánku dejte do misky, zalijte ji olivovým olejem, ozdobte petrželkou, čerstvě mletým černým pepřem a můžete dozdobit i jedlými květy. Protože miluju růžový pepř, používám často i ten.