Korpus:
- vejce 2 ks
- máslo 60 g
- jedlá soda 1 lžíce
- med 4 lžíce
- cukr 200 g
- hladká mouka 500 g
Krém:
- smetana ke šlehání 500 ml
- moučkový cukr 4 lžíce
- tučný tvaroh (ve vaničce) 2 balení
- vanilkový extrakt
Na dokončení:
Postup přípravy:
- Na těsto promíchejte v robotu vejce, máslo, sodu, med, cukr a nakonec (až se promíchají předchozí suroviny) i mouku. Hotové těsto nechte alespoň půl hodiny v lednici odpočinout.
- Těsto rozdělte na čtyři díly, z každého na pomoučeném pečicím papíře vyválejte plát o tloušťce asi 0,5 centimetru, přiložte šablonu a vykrojte číslo (každé číslo dvakrát, protože na dortu budou dvě patra).
- Vykrojené těsto na papíře přeneste na plech (na jeden se vejdou dvě) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 20 minut. Ze zbytku těsta můžete vykrojit ozdobné tvary a těmi pak dort dodekorovat.
- Po upečení nechte vychladnout. Na krém ušlehejte ze smetany, extraktu a cukru tuhou šlehačku a pak do ní postupně zašlehávejte oba tvarohy. Krém opět rozdělte na 4 díly.
- Spodní korpusy pomažte džemem a potom pomocí zdobicího sáčku naneste krém. Přiklopte druhou vrstvou korpusů pomazaných džemem a navrch naneste zbytek krému.
- Takto připravený dort dejte do lednice přes noc uležet a druhý den ozdobte ovocem, nakrájenými karamelovými vaflemi, bylinkami a kuličkami.
Nebo vyzkoušejte tento famózní čokoládový dort s hruškou podle videoreceptu Itala v kuchyni:
A co další narozeninové dorty?