Suroviny
- hladká mouka 500 g
- plnotučné mléko 200 ml
- cukr krupice 80 g
- máslo 60 g
- vejce 2 ks
- žloutek 1 ks
- sušené droždí 10 g
- jedlá soda 1 lžička
- citrony 1 ks
- sůl 1 větší špetka
- olej (na smažení)
- marmeláda (na plnění)

Postup přípravy
- Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny suroviny kromě oleje a marmelády. Všechny by měly mít pokojovou teplotu, proto mléko i vejce vyberte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou. Máslo musí být změklé. Pokud máte rádi, můžete přidat i 1 lžíci kvalitního rumu.
- Uhněťte elastické těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Poté ho přendejte do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí z těsta odkrojte menší kusy o váze asi 60 g. Z každého kusu uválejte bochánek. Dejte na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout dalších 30 až 60 minut. Pomoci si můžete rozehřátou troubou na 40 °C. Bochánky musí zdvojnásobit svůj objem, aby po usmažení nezůstaly uprostřed syrové.
- Do hrnce nebo fritézy dejte dostatečné množství oleje. Vrstva oleje by měla mít alespoň 5 cm. Rozehřejte ho na teplotu 170 °C.
- Vykynuté bochánky vkládejte do oleje spodní stranou nahoru. Po 1–2 minutách, když koblihy začnou zlátnout, obraťte je na druhou stranu a dále smažte zhruba 1–2 minuty.
- Po usmažení je odkládejte na plech s papírovou utěrkou, aby z nich okapal přebytečný olej. Nechte je chvíli odpočinout a poté je plňte marmeládou dle vaší chuti. Nejlépe se plní tak, že ve světlém prstenci uděláte marmeládou naplněným cukrářským sáčkem s kovovým nástavcem malou dírku a koblihu naplníte. Na závěr můžete i pocukrovat moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také kynuté tvarohové a makové buchty podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Honzovy buchty: makové a tvarohové