Spíž naplněná čokoládami na vaření a balíčky holandského kakaa – tak to vypadá v českých domácnostech během velkého vánočního pečení. Kromě cukroví vyzkoušejte i nejoblíbenější dorty a moučníky, ve kterých hraje čokoláda neodmyslitelnou roli.
Znáte nejslavnější moučníky z čokolády?
Přečtěte si o tom, jak vznikly nejslavnější recepty na čokoládové dobroty.
Brownies
První recept k této oblíbené americké lahůdce se datuje už k přelomu tisíciletí. A jak to u těch nejlepších receptů bývá, jeho vznik doprovázejí různé legendy. Jedna tvrdí, že vznikl z nouze, když kuchařce nezbývalo dost mouky nebo když zapomněla do koláče přidat prášek na pečení. Podle jiného příběhu kuchařka omylem přilila čokoládu do těsta na sušenky. Brownies totiž nejsou v Americe považovány za koláč jako spíše za sušenky – nejedí se vidličkou, ale přikusují se přímo z ruky.
Dobrotu odkazující svým názvem k tmavě hnědé barvě tvoří pouhých pět surovin: vejce, máslo, cukr, mouka a samozřejmě rozpuštěná čokoláda. Podle poměru mouky lze rozlišit dva typy brownies: vláčnou a měkkou variantu a sušší podobu blížící se koláči či dortu. Promíchanou směs nalejte na plech a krátce pečte. Zchladnutí a ztuhnutí naopak dopřejte dlouhý čas a až potom nakrájejte na malé čtverečky. Nejjednodušší a nejlahodnější recept na světě!
Pařížský dort a Harlekýn
S čokoládou se nejlépe rýmuje domácí šlehačka, to dobře vědí všichni milovníci moučníků. Na tomto harmonickém spojení stojí dva klasické dorty. Pařížský dort má v základu jemný čokoládový korpus a nadýchaný krém z čokoládové šlehačky. Harlekýn oproti tomu má vrstvy tři. U obou receptů je základem pařížská šlehačka. Smetana ke šlehání se svaří a vyšlehá s cukrem, kakaem a s nalámanou čokoládou a poté nechá v chladničce odležet přes noc.
Původ této lehké krémové pochoutky leží pravděpodobně ve Francii 18. století, však ji také někdy naleznete pod názvem "mousse au chocolat" neboli čokoládová pěna. Podobně jako postup ani název pařížské šlehačky není ustálený, také Harlekýn a Pařížský dort bývají vzájemně zaměňovány – a v českých cukrárnách často rovnou zařazeny pod souhrnný název "Dort Pohádka". Ať už mu říkáme jakkoliv, vždy by měl být na povrchu ozdoben šlehačkou – díky tomu je nejlepším dortem pro slavnostní příležitosti. U Harlekýna je obvyklé, jak napovídá jeho název, střídat tmavou a světlou šlehačku do podoby šachovnice.
Sacher dort
Někdo šlehačkovo-čokoládové variace miluje, ale císaři Franzu Josefovi podle jedné z legend nechutnaly. Od svého vrchního cukráře proto požadoval recept na dort jiného ražení, než bylo tehdy v módě. A tak někdy okolo roku 1830 spatřil světlo světa Sacher dort, ve kterém je krém nahrazen marmeládou. Autorství dortu je někdy přičítáno Franzu Sacherovi, jindy jeho synovi Eduardovi. V některých historkách zase místo císaře figuruje kníže Metternich. Paralelně se spletitou historií dortu se píší dějiny vídeňského kavárnictví – a také proslulý spor o originální recept mezi hotelem Sacher a cukrárnou Demel.
Základem receptu, který je stále držen v tajnosti, je korpus rozříznutý na dvě tenké části, promazaný meruňkovou marmeládou a perfektně zalitý hladkou vrstvou čokolády. Jak takovou dokonalou polevu vytvořit? Hotové polevy z kvalitní čokolády vyrábí například česká čokoládovna Carla, v dostání jsou v různých příchutích včetně jogurtové nebo lískooříškové. Na pravý Sacher ale použijte jedině polevu z tmavé čokolády. Pokud chcete polevu připravit jako profesionální cukrářka, sáhněte po Carla cukrářské polevě v čočkách – malé kousky jsou vaší jistotou, že rozpuštění čokolády proběhne bez hrudek. K dokonale polevě lesknoucí se jako zrcadlo už pak zbývá jen postup nalévání: zapomeňte na naběračku, nejhladší polevu vytvoříte oklopením celého hrnce nad připraveným korpusem. I když Sacher vznikl jako alternativa ke šlehačkovým dortům, podávejte jej s kopečkem neslazené šlehačky a také s šálkem kávy.
Čokoládové cookies
V originále "chocolate chip cookies", v češtině prostě sušenky s kousky čokolády, mají být trochu "gumové" a ne tak křupavé jako sušenky k čaji. Tradičně se k nim popíjí mléko. Původní čokoládové cookies "vynalezla" v roce 1937 kuchařka Ruth Wakefield z populární restaurace Toll House v americkém státě Massachusetts. Domek s restaurací původně skutečně sloužil jako přestupní místo, kde se vybíralo mýtné, cestující zde nechávali odpočinout koně a sami se zastavili na něco dobrého.
Sušenky, které Ruth nazvala "The Toll House Crunch Cookies", se staly natolik populárními, že je toto označení používáno dodnes. A jak jinak, za jejich vznikem stála nutnost nahradit chybějící ingredience. Po ruce byla čokoláda, která nakrájená na malé kousky posloužila jako pojidlo ostatních složek. Dnes už čokoládu nemusíme krájet, pohodlně seženeme čokoládové čočky určené na pečení. Dalším z triků je nechat těsto několik hodin odpočinout a poté péct krátce asi 15 minut.