Není náhodou, že se objevuje v téměř každé české domácnosti. Oblíbené smaltované nádobí totiž nabízí řadu výhod, které v dnešní době lidé poptávají. Kromě toho, že neuvolňuje žádné škodlivé látky, se snadno čistí a vydrží dlouhé roky bez známek poškození. V Českých Budějovicích vyrábí smaltované nádobí jako jediná v České republice firma Belis, nástupce tradičního výrobce Sfinx.
Zdravé vaření i dlouhá životnost? Tajným receptem je smaltované nádobí
Smalt je zjednodušeně křemičitou taveninou, která je podobná sklu či porcelánu. Smaltované nádobí tím především získává vlastnosti skla. Jihočeská společnost Belis dokáže díky po generace předávaným dovednostem nanášet tento materiál přímo na ocelové výlisky, které si firma sama vyrábí.
„Kombinujeme tvrdost oceli s výhodami skla. Je to unikátní proces, který máme od začátku do konce plně pod kontrolou. Vytvoříme ocelový výlisek hrnce, rendlíku, pánve či pekáče, který následně povrchově upravíme rovnoměrným nanesením několika vrstev smaltu,“ popisuje proces Josef Kroulík, vedoucí obchodního oddělení a výroby firmy Belis, a dodává, že způsobů nanášení smaltu je více.
Před nanášením je potřeba mít k dispozici ideální složení takzvané smaltéské břečky, jde o komplikovanou chemii. „Podobně jako má svoji recepturu Coca-Cola, tak je to i u nás,“ usmívá se Kroulík. Materiál se skládá z křemíku, vody, jílu a dalších látek. Každou vrstvu smaltu je po nanesení potřeba vypálit.
Z něčeho, co na začátku vypadá jako uschlý prášek, se následně stává smalt tak, jak ho lidé znají – lesklý a hladký povrch. Nádobí tak na konci celého procesu získává řadu úžasných vlastností. Poté je možné na hrnce či plecháčky nanést jakýkoliv motiv, mezi ty nejoblíbenější patří bílé puntíky. „Při výrobě tvoří velký podíl lidská práce. S něčím pomáhají stroje, ale jednoho hrnce se lidská ruka dotkne v řádu desítek momentů, než se dostane do kuchyně,“ upozorňuje Kroulík.
TRADICE NAŠICH BABIČEK: Objevte kouzlo smaltovaného nádobí