Suroviny
- sušené houby 1 hrst
- olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- hlíva ústřičná 1 velká hrst
- česnek 2 stroužky
- hladká mouka 2 plné lžíce
- brambory (velké ) 2 ks
- bobkový list 3 ks
- muškátový květ 1 špetka
- růžičková kapusta 8 ks
- šlehačka 1/2 kelímku
- cukr dle chuti
- ocet dle chuti
- vejce 4–6 ks
- kopr (čerstvý ) 1 hrst
- medvědí česnek 1 svazek
- libeček 1 malá hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do malé misky dejte sušené houby a zalijte je vroucí vodou. Nechte stát asi 15 minut.
- Mezitím v hrnci na oleji orestujte cibuli nakrájenou nahrubo. Po chvíli přidejte mrkev nakrájenou na půlkolečka, hlívu na proužky a nasekaný česnek.
- Zarestujte, až zelenina lehce změkne a poté zasypte hladkou moukou. Za stálého míchání mouku trochu orestujte a poté zalijte hrnkem chladné vody. Rozšlehejte metličkou, přidejte sušené houby i s nálevem, brambory nakrájené na menší kostky, bobkové listy a zalijte 1,2 litrem horké vody. Osolte, opepřete, dejte špetku muškátového květu a na mírném ohni vařte pod pokličkou 10 minut.
- Poté přihoďte do polévky růžičkové kapustičky nakrájené na čtvrtky a přilijte šlehačku. Vařte 3 minuty.
- Poté dochuťte solí, cukrem a octem tak, aby byla chuť příjemně sladkokyselá. Do polévky něžně vyklepněte vejce a vařte bez míchání 3 minuty.
- Nakonec jemně vmíchejte nasekaný kopr, medvědí česnek a libeček.
PRIMA TIP: Tento způsob s vejci zavařenými přímo v polévce je trikem, jak si ulehčit práci a nádobí. Pokud chcete, aby polévka vypadala lépe a profesionálně, uvařte ztracená vejce zvlášť.
S Klárou v kuchyni: Bylinková kulajda 2 Zdroj: Klára Michalová