S Klárou v kuchyni: Bylinková kulajda

Moje hodnocení
0x

Zkuste během jara klasickou kulajdu doplnit velkou porcí zeleného lupení. Kromě klasického kopru přidejte medvědí česnek a voňavý libeček.

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • sušené houby 1 hrst
  • olej 1 lžíce
  • cibule 1 ks
  • velká mrkev 1 ks
  • hlíva ústřičná 1 velká hrst
  • česnek 2 stroužky
  • hladká mouka 2 plné lžíce
  • velké brambory 2 ks
  • bobkový list 3 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • muškátový květ 1 špetka
  • růžičková kapusta 8 ks
  • šlehačka 1/2 kelímku
  • cukr dle chuti
  • ocet dle chuti
  • vejce 4–6 ks
  • čerstvý kopr 1 hrst
  • medvědí česnek 1 svazek
  • libeček 1 malá hrst

Postup přípravy

  1. Do malé misky dejte sušené houby a zalijte je vroucí vodou. Nechte stát asi 15 minut.
  2. Mezitím v hrnci na oleji orestujte cibuli nakrájenou nahrubo. Po chvíli přidejte mrkev nakrájenou na půlkolečka, hlívu na proužky a nasekaný česnek.
  3. Zarestujte, až zelenina lehce změkne a poté zasypte hladkou moukou. Za stálého míchání mouku trochu orestujte a poté zalijte hrnkem chladné vody. Rozšlehejte metličkou, přidejte sušené houby i s nálevem, brambory nakrájené na menší kostky, bobkové listy a zalijte 1,2 litrem horké vody. Osolte, opepřete, dejte špetku muškátového květu a na mírném ohni vařte pod pokličkou 10 minut.
  4. Poté přihoďte do polévky růžičkové kapustičky nakrájené na čtvrtky a přilijte šlehačku. Vařte 3 minuty.
  5. Poté dochuťte solí, cukrem a octem tak, aby byla chuť příjemně sladkokyselá. Do polévky něžně vyklepněte vejce a vařte bez míchání 3 minuty.
  6. Nakonec jemně vmíchejte nasekaný kopr, medvědí česnek a libeček.

PRIMA TIP: Tento způsob s vejci zavařenými přímo v polévce je trikem, jak si ulehčit práci a nádobí. Pokud chcete, aby polévka vypadala lépe a profesionálně, uvařte ztracená vejce zvlášť.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty