Nevíte, co si po vyčerpávající zimě dát? Jak to udělat, aby se vaše tělo rychle nastartovalo a nabralo sílu? Kulinární koučka Jana Vlková vám ukáže, kudy vede cesta k efektivnímu jarnímu detoxu.
Vyzkoušejte tipy od kulinární koučky, jak na jarní detox
Naučte se, jak jíst zdravě, tedy v souladu s rytmem přírody, a jak si jídlo vychutnat.
Síla česneku
Na jaře jezte hodně zeleného lupení. Přineste si domů pažitku v květináči a přidávejte její listy do všech slaných jídel. Pažitka podobně jako mladá cibulka nebo česnek obsahuje alicin, který má výborné čisticí účinky. V přírodě si můžete nasbírat česnek viničný, česnek podivný a později i česnek medvědí. Všechny planě rostoucí rostliny mají vyšší obsah účinných látek než ty průmyslově pěstované.
Pikantní řeřicha
Kupte si naklíčenou řeřichu nebo si ji doma vypěstujete v kuchyni na kousku vatičky. Řeřicha patří do čeledi brukvovitých a její chuť je podobná například ředkvičce. Tato skupina rostlin obsahuje hořčiny, které mají blahodárný účinek na posílení imunity oslabené dlouhou zimou. Do stejné skupiny patří i kedlubny, jejichž chuť je jemnější. Nevyhazujte nať a použijte v kuchyni i čerstvé lístky z prostřední části růžice.
Naklíčená řeřicha setá se hodí na chleba i do salátů; foto: iStock
Klíčky plné života
Kličte klíčky! Rostliny ukrývají nejvzácnější látky do semen. Když začnou klíčit, vydávají své bohatství světu. Udělat si domácí klíčky je úplně jednoduché. Nejlépe se hodí neloupané luštěniny – hrách, čočka, cizrna – nebo třeba hořčičné semínko. Postup je jednoduchý, zvládnou ho i děti. Nebo kouzlo procesu klíčení alespoň rády pozorují: Semínka namočte přes noc nebo na 24 hodin do vlažné vody. Nabobtnalá semena propláchněte, dejte do pet láhve, kterou jste na několika místech proděravěli. Postavte do misky a dejte na tmavé místo (nejlépe se hodí koupelna). Každý den alespoň jednou proplachujte, aby semínka nezačala plesnivět. Když rostlina vyžene klíčky, podávejte v salátu, v sendviči nebo jen tak uždibujte.
Vyzkoušejte oblíbený recept Jany Vlkové, na kterém si nejen pochutnáte, ale prospěje i vašemu tělu:
Rýže s medvědím česnekem a fialkami
Fialky se překvapivě velmi dobře snášejí i se slanými pokrmy. Nemluvě o tom, že jídlo i krásně ozdobí.
1. Česnek medvědí dobře omyjte a nakrájejte na hrubé proužky.
2. Pokud máte při ruce další býlí nebo klíčky, přidejte je.
3. Fialky lehce operte, aby neztratily vůni.
4. Rýži uvařte podle návodu a nechte lehce vychladnout, aby se kvítí prudce nespařilo.
5. Bylinky a fialky lehce vmíchejte k rýži a podávejte jako samostatné jídlo nebo s masem.
Autorka Jana Vlková je první kulinární koučka v Česku. Pomáhá lidem hledat cestu ke správnému vztahu k jídlu. Je také autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka a Notes květinové kuchařky, pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin. Při všech svých aktivitách se snaží probouzet v lidech radost z jídla a radost ze života. Více na www.kytkykjidlu.cz
Uložit