Nevíte, co si po vyčerpávající zimě dát? Jak to udělat, aby se vaše tělo rychle nastartovalo a nabralo sílu? Kulinární koučka Jana Vlková vám ukáže, kudy vede cesta k efektivnímu jarnímu detoxu.

Nevíte, co si po vyčerpávající zimě dát? Jak to udělat, aby se vaše tělo rychle nastartovalo a nabralo sílu? Kulinární koučka Jana Vlková vám ukáže, kudy vede cesta k efektivnímu jarnímu detoxu.
Naučte se, jak jíst zdravě, tedy v souladu s rytmem přírody, a jak si jídlo vychutnat.
Na jaře jezte hodně zeleného lupení. Přineste si domů pažitku v květináči a přidávejte její listy do všech slaných jídel. Pažitka podobně jako mladá cibulka nebo česnek obsahuje alicin, který má výborné čisticí účinky. V přírodě si můžete nasbírat česnek viničný, česnek podivný a později i česnek medvědí. Všechny planě rostoucí rostliny mají vyšší obsah účinných látek než ty průmyslově pěstované.
Kupte si naklíčenou řeřichu nebo si ji doma vypěstujete v kuchyni na kousku vatičky. Řeřicha patří do čeledi brukvovitých a její chuť je podobná například ředkvičce. Tato skupina rostlin obsahuje hořčiny, které mají blahodárný účinek na posílení imunity oslabené dlouhou zimou. Do stejné skupiny patří i kedlubny, jejichž chuť je jemnější. Nevyhazujte nať a použijte v kuchyni i čerstvé lístky z prostřední části růžice.
Naklíčená řeřicha setá se hodí na chleba i do salátů; foto: iStock
Kličte klíčky! Rostliny ukrývají nejvzácnější látky do semen. Když začnou klíčit, vydávají své bohatství světu. Udělat si domácí klíčky je úplně jednoduché. Nejlépe se hodí neloupané luštěniny – hrách, čočka, cizrna – nebo třeba hořčičné semínko. Postup je jednoduchý, zvládnou ho i děti. Nebo kouzlo procesu klíčení alespoň rády pozorují: Semínka namočte přes noc nebo na 24 hodin do vlažné vody. Nabobtnalá semena propláchněte, dejte do pet láhve, kterou jste na několika místech proděravěli. Postavte do misky a dejte na tmavé místo (nejlépe se hodí koupelna). Každý den alespoň jednou proplachujte, aby semínka nezačala plesnivět. Když rostlina vyžene klíčky, podávejte v salátu, v sendviči nebo jen tak uždibujte.
Vyzkoušejte oblíbený recept Jany Vlkové, na kterém si nejen pochutnáte, ale prospěje i vašemu tělu:
Fialky se překvapivě velmi dobře snášejí i se slanými pokrmy. Nemluvě o tom, že jídlo i krásně ozdobí.
1. Česnek medvědí dobře omyjte a nakrájejte na hrubé proužky.
2. Pokud máte při ruce další býlí nebo klíčky, přidejte je.
3. Fialky lehce operte, aby neztratily vůni.
4. Rýži uvařte podle návodu a nechte lehce vychladnout, aby se kvítí prudce nespařilo.
5. Bylinky a fialky lehce vmíchejte k rýži a podávejte jako samostatné jídlo nebo s masem.
Autorka Jana Vlková je první kulinární koučka v Česku. Pomáhá lidem hledat cestu ke správnému vztahu k jídlu. Je také autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka a Notes květinové kuchařky, pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin. Při všech svých aktivitách se snaží probouzet v lidech radost z jídla a radost ze života. Více na www.kytkykjidlu.cz
Uložit
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living