Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Velikonoční beránek je symbolem oběti pro lidstvo. Zajíc se stal pro křesťany kontroverzní

Velikonočního beránka z piškotového těsta si můžete upéct i koupit.

Velikonočního beránka z piškotového těsta si můžete upéct i koupit. Zdroj: iStock

  • Zavřít
Velikonočního beránka z piškotového těsta si můžete upéct i koupit.

Velikonočního beránka z piškotového těsta si můžete upéct i koupit. Zdroj: iStock

Velikonoční svátky jsou plné symboliky. Mnohé ze zvyků jsme si během let přetvořili do podoby jídla. Třeba zajíček, který k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří, se v obchodech objevuje nejčastěji v čokoládové podobě. Beránek se pro změnu peče z piškotového těsta a zdobí se sladkou polevou. Jejich historie je hluboce zakořeněná.

Seznam.cz banner

Symbol zajíce

Symboliku zajíce do naší historie přináší ještě předkřesťanské generace. Zvyk vychází z dob vítání prvních teplých slunečních paprsků, tedy očekávaného jara. Objevuje se v mytologii řecké, egyptské i čínské, kde převážně symbolizuje štěstí a plynoucí čas života.

Podle lidové tradice se věřilo, že zajíc nikdy nespí, protože nemá oční víčka. Je tak symbolem zmrtvýchvstání. Bible o zajíci mluví jako o maličkém stvoření na Zemi, ale moudřejším nad mudrce. Nejspíše proto se stal symbolem chudých, pokorných a skromných.

Zajíce však v křesťanství neviděli zpočátku rádi, neboť se o tomto zvířeti tvrdilo, že překypuje nadměrnou smyslností a příslovečnou zaječí plodností. Začal se proto vyobrazovat s bílou srstí u nohou Panny Marie, což mělo symbolizovat vítězství čistoty nad tělesným pokušením.

Zajíc a vejce

V dnešní Evropě je zajíc nejčastěji vyobrazován spolu s čokoládovými vajíčky. Toto netradiční spojení vzniklo nejspíš ze zajícovy jarní touhy vydávat se k lidským obydlím. Jedná se však o velmi plaché zvíře, proto je mu přisuzováno tajemné rozmisťování vajec po zahradě.

Druhá varianta vzniku spojení vajec a zajíce se vysvětluje shodou náhod. V minulosti se k chlebu pečeném ve formě zajíce přidávaly do mísy kraslice. Časem tak vzniklo notoricky známé spojení zajíc a vejce.

Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec
Recepty

Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec

72

Symbol beránka

K Velikonocům neodmyslitelně patří i pečený beránek z piškotového těsta. Svou symboliku získal v dávných časech biblického Starého zákona. Izraelský lid ve starověkém Egyptě toužil po vysvobození. V předvečer desáté egyptské rány a odchodu z Egypta musely všechny židovské rodiny obětovat beránka a jeho krví pomazat dveře do světnice. Tak předešly smrti všech prvorozených, včetně dětí a zvířat.

V křesťanské víře je za beránka považován Ježíš Kristus, který se obětoval pro dobro lidstva. Musel tak snášet všechno utrpení a prolil svou nevinnou krev na Golgotském kříži. Jedná se o symbol nevinnosti a lidské záchrany. Sám Ježíš u poslední večeře jedl právě beránka.

Sbírka receptů na nejlepšího velikonočního beránka

Sbírka receptů na nejlepšího velikonočního beránka

Beránek jako Ježíš Kristus

Zvyk připravovat sladkého beránka právě na Velikonoce je tedy velmi jasný. Připomínáme si tím Ježíše Krista, který právě na Velikonoce zemřel a poté vstal z mrtvých. Podle biblických historiků se ve chvíli, kdy Ježíš umíral na kříži, v Jeruzalémně zabíjel velikonoční beránek. Oba dva tak umírali pro dobro lidstva a tím vzniklo přímé spojení s Ježíšem a beránkem.

Dnes nedokážeme s jistotou určit, kdy piškotový beránek nahradil dříve běžné jehněčí maso. Křesťané však přijali fakt, že beránek byl obětován právě v den ukřižování Spasitele a přiklonili se k jeho pečení z těsta.

V minulosti se beránek poléval bílou polevou či sypal cukrem. Pokládal se do ošatky s kraslicemi a přidávalo se něco zeleného ze zahrádky jako připomínka jara. Původně se do beránka zapichoval červený praporec jako odkaz na zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Ten totiž vystoupil z hrobu s červeným praporcem a křížem.

Zdroj: vira, region

Na slavnostní jarní tabuli se bude báječně vyjímat i mrkvový dort s ořechy. Připravte ho podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Markéta Princová

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Velikonoce zajíc vejce Evropa Egypt Ježíš Kristus česká tradice velikonoční beránek Panna Marie velikonoční recepty Velikonoce tradice velikonoční zajíček křesťan Bible

Návrhy pro vás

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween Sladké

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku Maso

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu Maso

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní Sladké

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem


Přečtěte si také

Recepty
Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o luxusní čistící produkty Real Gold (27. - 30. 10. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o luxusní čistící produkty Real Gold (27. - 30. 10. 2025)

Soutěžící
Matěj Valašek nejí potraviny, které smrdí nebo mají kost

Matěj Valašek nejí potraviny, které smrdí nebo mají kost

Novinky
Zapomenuté poklady z českých polí: Obiloviny, které se vrací do módy i do kuchyní

Zapomenuté poklady z českých polí: Obiloviny, které se vrací do módy i do kuchyní

Sladké
Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Maso
Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
3 jednoduché způsoby, jak si domácí fast food vychutnat zdravěji a bez výčitek

3 jednoduché způsoby, jak si domácí fast food vychutnat zdravěji a bez výčitek

Polévky
Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní Sladké

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu Sladké

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Recepty
Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku Maso

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu Maso

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu

Recepty
Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vegetariánské
Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

ON-LINE: Pavel pověřil Babiše sestavením vlády. Řešení střetu zájmů představím, řekl šéf ANO Voda horší než kulomety: Ukrajinci zasáhli přehradu u Bělgorodu, záplava odřízla ruskou armádu Nová zjištění o střelbě v Orlové: Muž zabil expřítelkyni, pak spáchal sebevraždu, míní policie

prima-zeny

Mia po vyřazení Marka vydírá Danielu: Věřím jí na sto procent, tvrdí zrádkyně Mia odstřelila Marka, jeho snaha otočit karty byla marná. Zrádkyně má věrné omotané Myslela jsem, že to bude horší, směje se Radana Kotková při otázce na Vojtovu farmu

prima-zoom

„Posledního Žida z Vinnycji“ zabil učitel Rusko úspěšně otestovalo raketu na jaderný pohon. Podle Kremlu má mít neomezený dolet Která auta ptáci nejčastěji používají místo toalety? Nový výzkum potvrdil, že záleží na barvě kapoty

prima-fresh

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Zapomenuté poklady z českých polí: Obiloviny, které se vrací do módy i do kuchyní Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

prima-cool

Spider-Man 4 nebude v IMAXu Geniální lupič Thor vs. detektiv Hulk. Trailer nové akční krimi je plný hvězd od Marvelu Star Wars od Davida Finchera byly zaříznuty. Režisér Klubu rváčů neprotlačil svůj hlavní požadavek

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Šimonská chladna přinášejí sychravo. Co napoví počasí 28. října o Vánocích? Domácí likéry z šípků, jeřabin a trnek: Lahodné nápoje s léčivými účinky Oslavte Dušičky jako v Mexiku. Den mrtvých na první pohled překvapí svým veselím

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.