13 skvělých receptů s jehněčím masem

13 skvělých receptů s jehněčím masem Foto:
13 skvělých receptů s jehněčím masem
Foto: Thinkstock

Jehněčí maso je právě teď v nejlepší formě. V posledních letech se toto vynikající "jarní" maso dostává stále více do popředí i v nabídce českých restaurací a není důvod, proč si ho nepřipravit i doma.

Jehněčí maso je tradiční surovinou v oblasti Balkánu, Indie, Blízkého a Středního východu, ale je velmi oblíbené i v italské, francouzské či britské kuchyni. V Čechách není tak rozšířené, ale v období Velikonoc se na naše stoly dostává čím dál častěji.

Křehké jehněčí maso pochází z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Jde o maso velmi kvalitní, vyrostlé v naprosté většině případů díky mateřskému mléku a čerstvé pastvě a tudíž velmi zdravé. Vyznačuje se typickou příchutí, která je však mnohem slabší než u masa skopového. Proto se tradičně upravuje s česnekem a bylinkami, hodí se k němu výrazný rozmarýn nebo tymián, u nás se používá třeba majoránka. Pokud chcete typickou chuť zeslabit, při přípravě maso odblaňte a zbavte většiny tukového krytí.

Vyberte si z našich receptů a připravte si křehké jehněčí maso:

Recept

Jehněčí kýta s bramborami a feta sýrem Foto:

Jehněčí kýta s bramborami a feta sýrem

Tento recept je inspirovaný Řeckem. Všechno upečte v jednom pekáči nebo míse, chutě se skvěle propojí a výsledek bude přímo nebeský.

Recept

Jehněčí kebab s jogurtovým dipem  Foto:

Jehněčí kebab s jogurtovým dipem

Grilování je přímo symbolem tepla, léta a pohody. Tyhle jehněčí kebábky jsou příjemnou změnou oproti všem grilovacím klasikám. S jogurtovým dipem, salátem a pitou jsou...

Recept

Jehněčí hřbet ve voňavé krustě Foto:

Jehněčí hřbet ve voňavé krustě

Ochutnejte šťavanatá lízátka Carré di Agnello in Crosta. O italských Velikonocích je sváteční tabule bohatší i o tradiční nadílku jehněčího. I k českým Velikonocům patří,...

Recept

Jehněčí biryani Foto:

Jehněčí biryani

Biryani je indický míchaný rýžový pokrm složený z rýže, koření a masa nebo zeleniny.

Recept

Frito mallorquin Foto:

Frito mallorquin

Frito mallorquin je tradiční pokrm z Mallorky, který se připravuje na pánvi. Šéf Zdeněk vám ukáže, jak tuto lahůdku z masa, jater, zeleniny a brambor vyrobit.

Recept

Jehněčí na marocký způsob s ratatouille Foto:

Jehněčí na marocký způsob s ratatouille

Jehněčí se na našich stolech objevuje méně než jiná masa a je to velká škoda. Dají se z něj připravit opravdové lahůdky. Zkuste upéct jehněčí kotlety na marocký způsob a...

Recept

Pikantní jehněčí hamburger Foto:

Pikantní jehněčí hamburger

Zdeněk Pohlreich ve své nové kuchařce nabízí nový pohled na humburgery. Vyzkoušejte šťavnaté jehněčí s aromatickým kořením zkombinované s osvěžující okurkovou omáčkou....

Recept

Jehněčí na majoránce  Foto:

Jehněčí na majoránce

Jehněčí maso patří v tomto období k nejoblíbenějším a jeho úprava vařením je stejně tak chutná jako zdravá.

Recept

Bulharský jehněčí kebab Foto:

Bulharský jehněčí kebab

To nejjednodušší bývá často nejlepší, jako tenhle špíz!

Recept

Kapustové závitky Frikkadele Foto:

Zelné závitky Frikkadele

Frikkadele je tradiční německý pokrm, známý od 18. století jako „ouma onder die kombers“, později známý pod názvem „Frikadellen“, „Bulleten“ nebo „Fleischküchle“ v...

Recept

Jehněčí po mongolsku Foto:

Jehněčí po mongolsku

Máte rádi exotickou kuchyni? Pak vás tento recept od Zdeňka Pohlreicha jistě potěší. Skvělé jehněčí maso tentokrát připravil na mongolský způsob – a rázem máte lahůdku na...

Recept

Indická jehněčí masala Foto:

Indická jehněčí masala s chutney z kaki

Připravte si doma malou indickou hostinu. Užijte si neodolatelné chutě a vůně, které tento pokrm získá díky použitému koření. K jehněčímu masu s výraznou omáčkou podávejte...
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama