Víte, jak vybrat správné sklenice, do čeho všeho se dá nakládat a jak dobroty správně uložit, aby vydržely chutné? To vše najdete v nové knize Daniely Turecké Nakládačka na věčné časy, kterou vydává FTV Prima a agentura Solootions v rámci edice Prima FRESH.
V edici Prima FRESH vychází nová kniha Nakládačka na věčné časy
Nový titul má 168 stran a je rozdělen do několika částí. Kromě úvodu do samotného procesu nakládání obsahuje kapitoly s recepty na naložené maso, zeleninu, sýry i bylinky. Už jste někdy zkoušeli zaječí paštiku, naložit si koule z ovčího sýra či si vyrobit domácí lančmít na piknik? Druhá polovina knihy představuje zdravější nakládání v oleji a pro vegany i vegetariány, jako je například recept na nakládané marinované tofu. Ukáže i neobvyklé nakládání v lihu nebo výrobu nejrůznějších pomazánek. V knížce najdete také recepty, které si můžete naložit s dětmi, ale i pro děti. Závan dávných vzpomínek přinesou i návody na dobroty, které si pamatujete z babiččina špajzu – co třeba zdravé škvarkové sádlo?
Nakládačka na věčné časy je k dostání právě nyní v knihkupectvích. Na 168 stranách najdete za 299 korun více jak 50 receptů a s nimi návody, tipy a triky na nakládání i prostor pro vaše vlastní recepty.
Vyzkoušejte jeden z dobře naložených receptů!
Fenomenálně fermentované zelenina
Zdravý způsob, jak se zeleninou nakládat a zároveň ji zdravě uchovávat. Fermentace je teď v kurzu – navíc fermentovaný pokrm připravíte raz dva – za chvíli jste hotovi. A máte o zdravou svačinu nebo přílohu k obědu postaráno.
Sklenice se šroubovacím uzávěrem o objemu 500 ml
• 1 středně velký patison
• 2 menší kedlubny
• 1 bílá ředkev
• 5 stroužků česneku
• 5 kuliček nového koření
• 3 lístky bobkového listu
• 2 lžičky hořčičných semínek
• směs čerstvých zahradních bylinek
• 2 lžíce čerstvě namleté soli
• 350 ml vlažné vody
1. Patison, kedlubny a ředkev oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Česnek oloupejte a nechte vcelku. Měli byste mít tak 4–5 stroužků.
2. Všechno koření přendejte do hmoždíře a pořádně rozdrťte, až je směs takřka na padrť.
3. Všechnu zeleninu přendejte do větší nádoby a promíchejte, nasolte a zalijte vlažnou vodou. Zeleninu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat maximálně přes noc. Poté promíchejte s kořením a nechte ještě chvíli uležet, ideálně tak, aby zelenina řádně nasákla. Přendejte do větší nádoby, na střídačku spolu s kořením mezi to vkládejte česnek.
4. Sklenici pečlivě zašroubujte, aby těsnila. Nechte ji jeden den v místnosti o pokojové teplotě a pak ji přendejte do lednice. Při fermentaci je důležité, aby byla všechna zelenina ponořená, proto dbejte na to, aby zelenina v láku ležela; tak docílíte procesu kvašení.