Těšíte se na Velikonoce a na první čerstvé lupeníčko nejen do nádivky? Pak jste vyladěni na běh přírody a potřebujete jen pár rad kulinární koučky Jany Vlkové, která ví, jak si udělat předjaří ještě krásnější. Příroda dává štědře a zadarmo, tak berte, co hrdlo ráčí.
Užijte si jarní sklizeň zeleného lupení s kulinárním koučinkem
1. S prvním jarním dnem se příroda opravdu probudila a už ji neodradí ani případné mrazíky, které mohou přijít klidně i v dubnu. Všechno raší, pučí a roste jako o závod. Plané rostliny jako by soupeřily se salátem z pole. Vydejte se ven a přineste si nějaké mladé lupení, jímž si zeleninu z obchodu nebo z trhu ozvláštníte. Jistotou je pampeliška lékařská, která se dá dobře poznat. Ochutnejte mladičkou kokošku pastuší tobolku, jejíž chuť připomíná špenát. Možná najdete i planě rostoucí polníček, tedy kozlíček polní. A nezapomeňte na šťovík kyselý.
2. Objevte česnek podivný. Invazivní rostlina se rozrůstá jako o život a je snadněji dostupnější než česnek medvědí, který má své specifické nároky na stanoviště. Česnek podivný chutná podobně jako jarní cibulka a v kuchyni se rád podrobí stejným receptům jako jeho medvědí bratr. Udělejte si pesto, nakrájejte ho na chléb s máslem, s tvarohem nebo klidně se sádlem. Přidejte ho ke králíkovi nebo k jehněčímu a také do polévky místo pažitky. Trhejte bez zábran, naše domácí rostliny, které jsou jím utiskované, vám jen poděkují.
Česnek podivný roste ve velkém i v městských parcích. Foto: Jana Vlková
3. Velikonoční nádivku si udělejte úplně tradiční. Kopřivy jistě, o tom žádná, ale jsou i další bylinky. Vyzkoušejte popenec obecný, který má příjemnou kořeněnou chuť a je příbuzný s tradičně používanou majoránkou. Jako cibulka poslouží nějaký přírodní česnek a jako petrželka mladá bršlice kozí noha. Ta roste často na stejných místech jako kopřivy. A pak se nijak neomezujte v dalším zeleném lupení. Cokoli jedlého najdete, můžete použít. Pokud bude zrovna zima nebo nebudete mít chuť na salát, použijte i pampelišku, kokošku, čekanku, řebříček.
Recept na duben podle Jany Vlkové
Šťovíkový salát se sušeným ovocem na lehkou večeři
Kyselá chuť šťovíku se výborně doplňuje se sladkým sušeným ovocem a jeho lehkost vyrovnají ořechy.
Potřebujete:
• velká hrst listů šťovíku a případně další salátové byliny (pampelišky, kozlíček polní, kokoška)
• rozinky nebo sušené brusinky nebo nasekané sušené švestky
• nasucho opražené vlašské ořechy
• černé olivy
• tvrdý sýr, na kousky nakrájený
Na francouzskou zálivku:
• 1 lžíce vinného octa
• 1 lžička dijonské hořčice
• sůl a čerstvě namletý pepř
• 2 lžíce olivového oleje
Všechny rostliny důkladně omyjte. Šťovík a pampelišky nakrájejte na proužky, kozlíček natrhejte.
Opražené ořechy nasekejte na hrubé kousky, rozinky opláchněte, případně přidejte olivy nebo sýr nebo oboje. V octu rozmíchejte hořčici, sůl a pepř, pak přilijte olej a ještě jednou důkladně rozmíchejte, až vznikne hladká emulze. Zálivku nalijte na salát, zamíchejte a ihned podávejte s chlebem jako lehký předkrm nebo jako přílohu třeba k postní rybě.
Kdo je Jana Vlková:
Je první kulinární koučka v Česku. Pomáhá lidem hledat cestu ke správnému vztahu k jídlu. Je také autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka a Notes květinové kuchařky, pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin. Při všech svých aktivitách se snaží probouzet v lidech radost z jídla a radost ze života. Více na www.kytkykjidlu.cz