Rýže je královnou příloh. Živí celé kontinenty lidí, demograficky i historicky dostala Čínu na post nejlidnatější země světa a bez potíží se usídlila ve všech kuchyních světa od asijské přes mexickou až po tu naši středoevropskou. Znáte ji ale opravdu dobře?
Znáte různé druhy rýže? Naučte se je správně používat
Nenápadná, ale chutná všem. Hodí se k ostrým jídlům, lehkým i hutným omáčkám, také nasladko. Jsou z ní nudle, mouka, i první jídla pro děti. Pomáhá, když nám zažívání vypoví službu, a když potřebujeme zhubnout nebo pročistit organismus. Hlavně žádnou předvařenou! S rýží se vyplatí jednat s úctou. Víte ale, jak jednotlivé typy rýže využít, aby výsledné jídlo bylo co nejlepší?
Rýže Arborio
To je ta krémová na italské rizoto. Je kulatá až perličkovitá, po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Moc dobře vstřebává vodu a na její uvaření budete potřebovat 18 minut. Arborio rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná – al dente.
Hnědá rýže
Vypadá velice zdravě a organicky už napohled. Ve skutečnosti se nejedná o odrůdu, ale o neobroušenou rýži. Někdo má rád její výraznější chuť, někdo se jí raději vyhne. I když není tak jemná jako její bílá kolegyně, obsahuje daleko více vitamínů a zůstává také trochu pevnější. Nejlépe poslouží jako zdravá příloha k masu.
Předvařená rýže
S tímhle zázrakem přišli američtí potravináři asi přes půl stoletím. Rýži “ošetří” ve vakuu a pak pod tlakem horkou párou. Proto neztrácí živiny a dá se rychle uvařit. Hodí se na přílohové kopečky. Ale nejlépe někam pod stan, jako nouzovka a rychlovka.
Divoká rýže
Má trochu exotický vzhled a pěkně se vyjímá na talíři. Působí velmi esteticky a sofistikovaně. ale jedná se o směs dlouhozrnné rýže a obilek vodní traviny Zizania aquatica. Pravděpodobně si koupíte namíchanou směs, kde budete mít záruku, že se vše uvaří za stejnou dobu. Jinak samotné obilky nabobtnají více než rýže a pro zkrácení varu je dobré je přes noc namočit. Nejlépe se hodí na přílohy, pokud chceme občasnou změnu.
Basmati rýže
Basmati je opravdu lahodná a jemná odrůda. Největší parádu udělá na slavnostním stole, jako dokonalá příloha. Dejte ale pozor, je rychleji uvařená než jiné druhy, ať ji nerozvaříte! Perfektně se hodní k indickým specialitám.
Jasmínová rýže
Voňavá a trochu tajemná thajská kráska. Má takové aroma, že působí až skoro uměle, ale “dovoněná” ve výrobě rozhodně není. Jde o původní odrůdu z Thajska, která svou neobyčejnou vůni rozvíjí až během vaření. Je trochu lepivá, ale o to lépe se hodí právě k thajské kuchyni plné ostrých omáček, krevet a zeleniny.
Bhútánská rudá rýže
Cizinka opravdu zdaleka. Na náš stůl se podívá výjimečně, ale stojí za to ji ochutnat. Má příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu. Je to starověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce v himálajském pohoří na území Bhútánu.
Rýže Carnaroli
Ještě jedna na rizota jak dělaná. Podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je tedy vhodná pro přípravu italských al dente rizot. Pěstuje se také v Itálii, je bílá, kulatá a při vaření ještě více nabobtná do tvaru perel.
Autor: Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima