Špetka koření do ranní snídaně nakopne i zahřeje

Je jedno, zda preferujete sladkou či slanou snídani v teplé nebo studené variantě. Vězte, že špetka koření, na kterou si jen málokdy při přípravě prvního jídla dne vzpomeneme, rozvine nejen chuťové spektrum snídaňového pokrmu, ale může pomoci zahřát či nakopnout metabolismus. Nechte se inspirovat a doveďte vaše snídaně k dokonalosti.

Vaječná jídla

Patříte k milovníkům teplých omelet či vajec na různé způsoby, jako jsou zastřená či míchaná vejce? Lehkou pálivost zastřeným vejcím dodá pepř. Vyzkoušejte kromě čerstvě umletého černého a bílého pepře například černý pepř Lampong. „Chuť má ostrou, kořeněnou s tóny čerstvého dřeva. Míchaná vajíčka ozvláštní paprikové vločky, kurkuma, pažitka, petrželová nať, pepř a muškátový oříšek.

Sušené koření, jako je pažitka či petrželová nať, nechte chvilku namočit ve vaječné směsi, aby natáhlo požadovanou vlhkost a nabobtnalo. Zakoupit si v kořenářství můžete jak jednodruhové koření, tak již umně namíchané směsi. Pro omeletu bych doporučil speciálně namíchanou směs koření na míchaná vajíčka nebo zkusit kořenicí směs pařížský pepř, která kombinuje zelený, bílý a černý pepř, granulovanou papriku červenou a zelenou, drcený koriandr a pískavici,“ dává tip kořenář Jan Schneedorfer.

Semena pískavice, která se označují jinak za tzv. řecké seno, patří mezi nejstarší léčivky. Koření je spojováno s protizánětlivostí, pomáhá k urychlení hojení ran, vyrážek či ekzémů, je zmiňována souvislost se zlepšením fyzických výkonů při cvičení či zvýšením mužského libida. Pokud jste řecké seno ještě nikdy nevyzkoušeli, proč nezačít u snídaně.

Smoothie

Na rozdíl od odšťavněného ovoce a zeleniny se do smoothie zpracovávají celé kusy surovin i se slupkou. Rozmixovaná směs se tak může pochlubit velkým množstvím vlákniny. Nutriční hodnotu jídla můžeme navýšit přidáním dalších surovin. Jako zahušťovací složky pro smoothie mohou posloužit jogurt, tvaroh, vločky nebo i oříšky či semena. Naředit ovocnou či zeleninovou složku můžeme vodou, mlékem či rostlinnými nápoji.

„Mléčné nápoje mají spíše ochlazovací efekt, pokud chceme dosáhnout zahřátí, přidejme sušený zázvor, chilli, skořici, kardamom či vanilku. Do zeleninového smoothie například z okurky, ředkviček, sýru cottage a jogurtu můžeme z koření použít černý pepř a koriandr. Kombinaci okurek, špenátu, růžičkové kapusty a řapíkatého celeru můžeme ozvláštnit o práškový česnek, sušený zázvor a kajenský pepř,“ říká Jan Schneedorfer. Ačkoliv má smoothie formu nápoje a pije se, je z pohledu výživy bráno ne jako nápoj, ale regulérní jídlo, které je vhodné jako snídaně či svačina. Vysoká energetická hodnota totiž pokryje značnou část našeho celodenního energetického příjmu.

Obilninové kaše a granoly

Obilninové kaše nejen zasytí a dodají vlákninu, ale mohou zejména v zimních měsících zahřát. Pro její základ můžeme použít oves, quinou, pohanku, jáhly, bulgur či třeba rýži. K zalití lze sáhnout jak po vodě, tak mléku či rostlinné nápojové alternativě. „Z koření se na dochucení kaší nebo domácí granoly může hodit skořice, kardamom, fazole tonka, hřebíček či karob. Svatojánský chléb, jak se karobu také říká, nahrazuje kakao. Má nižší obsah tuků a více cukrů a jeho kalorická hodnota je asi o 1/3 nižší než u kakaa.

Fazole tonka dodá během mžiku kaši chuť vanilky a karamelu, stačí ji v opravdu malém množství nastrouhat na hrubém struhadle, jako obvykle strouháme muškátový oříšek nebo parmezán. Tonka se skvěle hodí i do chia pudinku nebo ochucení tvarohu do palačinek či lívanců. Přidáním skořice dodáme kaši nezaměnitelné aroma a organismu antioxidanty, podpoříme chuť k jídlu i trávení.

Použitím skořice pravé tzv. cejlonské, která roste výhradně na Srí Lance, získáte koření s vysokým obsahem cinnamaldehydu, který stojí za typickou vůní, sladkou chutí a minimální hořkostí. Pravá cejlonská skořice má navíc nižší obsah toxinů než její čínská konkurentka. Toxin kumarin se u cejlonské skořice pohybuje v malém množství okolo 0,004 % a u skořice čínské může dosahovat jeho obsah až 5 %,“ zmiňuje Jan Schneedorfer.

Zeleninové a luštěninové pomazánky

K oblíbené avokádové pomazánce se bude hodit kombinace práškového česneku, černého pepře, granulované cibule, citronové kůry a chilli. „Pro čočkovou pomazánku bych doporučil zkusit kořenicí směs Baharat, která má své kořeny v perské kuchyni. Směs zahrnuje koření jako mletý římský kmín, koriandr, jež pomazánce propůjčí zemité tóny, skořice, hřebíček, muškátový oříšek a kardamom dodají nádech exotiky a paprika s pepřem propůjčí lehkou pikantnost.

Cizrnová pomazánka vynikne v kombinaci s kořenicí směsí na hummus, ve které najdeme například černuchu, česnek, pomerančovou a citronovou kůru, chilli, petržel nebo skořici a mátu. V batátové pomazánce zazáří chuťově i barevně zase čertovo lejno s kurkumou. Kurkuma je bez chuti, ale má krásnou žlutou barvu, a tak dodá přírodním způsobem pomazánce či míchaným vajíčkům lákavou barvu. Čertovo lejno je aromatická pryskyřice z kořene rostliny Ferula assa-foetida z čeledi miříkovité. Ačkoliv vůně sušeného koření, jak název napovídá, není vábná, po opražení malého množství koření na tuku se promění a získá příjemnou vůni a chuť podobnou cibuli a česneku. Oceníte, že na rozdíl od česneku či cibule není tak dráždivá,“ uzavírá Jan Schneedorfer.

Zdroj: Království chuti; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty