Sardinky v plechovce jsou nečekaný výživový zázrak. Inspirujte se nápady, jak je využít při vaření a proměnit je ve zdravý oběd či večeři

Není žádným tajemstvím, že tučné ryby jsou nejlepší volbou, pokud jde o zdraví srdce, a sardinky v plechovce nejsou výjimkou! Zvlášť v našich středozemních podmínkách je někdy celkem výzva koupit čerstvé ryby, v tom případě ale opravdu nemusíte ohrnovat nos nad rybími konzervami.

Zdraví v plechovce

Na výběr je tuňák, losos, makrela, herinky, ančovičky a také sardinky. Tyto malé rybky mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které díky svým protizánětlivým vlastnostem pomáhají předcházet srdečním onemocněním. Mohou také snižovat riziko vzniku krevních sraženin a pomáhají snižovat krevní tlak.

Sardinky jsou také bohaté na vitamíny a minerály, včetně vitamínu B12, vitamínu D, vápníku a selenu. Vitamin B12 je důležitý pro funkci nervů a tvorbu červených krvinek, zatímco vitamin D přispívá ke zdraví kostí a imunitního systému. Vápník je nezbytný pro silné kosti a zuby a selen působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením.

Rybičky v kuchyni

Velkou výhodou je ovšem také to, že jsou konzervované sardinky v oleji či ve vlastní šťávě připravené k přímé konzumaci a už je nemusíte vařit. Díky tomu z nich zvládnete připravit oběd nebo večeři přímo bleskově.

Asi nejjednodušší je namazat chleba máslem a navrch rozmačkat sardinky, pro vylepšení chuti můžete tyto chlebíčky zakápnout citronovou šťávou. Pokud čekáte návštěvu, můžete ze sardinek připravit jednoduchou pomazánku, stačí rozmačkat rybky a smíchat je s čerstvým sýrem nebo pomazánkovým máslem, přidat najemno nakájenou jarní cibulku a kyselé okurky, osolit, opepřit a mazat na suché topinky nebo krekry.

Sardinky jsou skvělé i jako součást obědových salátů, dodají bílkoviny, takže po jídle nebudete mít hned hlad. Perfektně sedí k listovým salátům s rajčaty, které lze doplnit uvařenými brambůrkami, zelenými fazolkami, natvrdo uvařeným vejcem, výraznější chuť dodají například olivy nebo červená cibule.

Sardinky můžete použít i při vaření těstovin. Zkuste například vylepšenou verzi aglio olio, na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájený česnek, přidejte trochu chilli vloček a vmíchejte uvařené špagety nebo linguine. Nakonec přimíchejte na kousky podrcené sardinky a nasekanou hladkolistou petržel. Desetiminutová večeře je hotová… Případně můžete sardinky podusit v pánvi s česnekem a cherry rajčátky, čímž vznikne výrazná omáčka na těstoviny.

Inspirujte se i dalšími tipy, jak využít v kuchyni sardinky

Zdroj: killingthyme.net, autorský text

Vyzkoušejte také výbornou tuňákovou pomazánku s vejci podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty