Suroviny
- sardinky (v olivovém oleji) 2 konzervy, každá po 120 g
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- rajčata 5 ks
- mletá uzená paprika 1 lžička
- mořská sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- cukr krupice 1 větší špetka
- hladkolistá petržel 1 hrstka
Tento pokrm je plný chutí, snadno se připravuje a vše je hotové asi za 20 minut. Tajemství spočívá v použití co nejkvalitnějších sardinek v olivovém oleji, ideálně španělských. V kvalitě konzervovaných ryb jsou totiž obrovské rozdíly. Do rajčatové omáčky navíc přidejte trochu sladké uzené španělské papriky (pimentón de la Vera). Ta jí dodá omamný kouřový nádech.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek nasekejte nahrubo a rajčata nakrájejte na velké kousky.
- Rozpalte pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej. Do pánve přidejte cibuli a česnek, promíchejte s olivovým olejem, po 4 až 5 minutách, když cibule zprůsvitní, přisypte uzenou papriku, rychle promíchejte a přidejte nakrájená rajčata, mořskou sůl, černý pepř a cukr, promíchejte a po 5 minutách, kdy jsou rajčata lehce změklá, vypněte oheň a nechte směs vychladnout.
- Mezitím slijte z konzervy olivový olej a poté opatrně vyjměte sardinky, aby zůstaly v celku.
- Jakmile rajčatová směs mírně vychladne, přesuňte ji do mixéru a mixujte 30 až 60 sekund nebo dokud nevznikne hladká omáčka.
- Rajčatovou omáčku nalijte do servírovací misky, navrch položte sardinky a nezapomeňte je v omáčce jemně obalit. Nakonec je posypte nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem nebo opečenými bramborami.
PRIMA TIP: Tento pokrm můžete podávat teplý, při pokojové teplotě nebo i chlazený. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici až 5 dní. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do základu omáčky nakrájet i chilli papričku nebo použít pálivou papriku.
Vyzkoušejte grilované sardinky s citronovým konfitem podle Zdeňka Pohlreicha