Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Moje hodnocení
2x

Plechovka sardinek se dá využít i jinak než na pomazánku nebo chleba s máslem. Zkuste to jako Španělé a připravte z malých konzervovaných rybiček skvělé tapas v aromatické omáčce. S opečenými bramborami a listovým salátem budou skvělé i jako plnohodnotná večeře.

4 porce
30 minut
266 kcal
španělská

Suroviny

Tento pokrm je plný chutí, snadno se připravuje a vše je hotové asi za 20 minut. Tajemství spočívá v použití co nejkvalitnějších sardinek v olivovém oleji, ideálně španělských. V kvalitě konzervovaných ryb jsou totiž obrovské rozdíly. Do rajčatové omáčky navíc přidejte trochu sladké uzené španělské papriky (pimentón de la Vera). Ta jí dodá omamný kouřový nádech.

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek nasekejte nahrubo a rajčata nakrájejte na velké kousky.
  2. Rozpalte pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej. Do pánve přidejte cibuli a česnek, promíchejte s olivovým olejem, po 4 až 5 minutách, když cibule zprůsvitní, přisypte uzenou papriku, rychle promíchejte a přidejte nakrájená rajčata, mořskou sůl, černý pepř a cukr, promíchejte a po 5 minutách, kdy jsou rajčata lehce změklá, vypněte oheň a nechte směs vychladnout.
  3. Mezitím slijte z konzervy olivový olej a poté opatrně vyjměte sardinky, aby zůstaly v celku.
  4. Jakmile rajčatová směs mírně vychladne, přesuňte ji do mixéru a mixujte 30 až 60 sekund nebo dokud nevznikne hladká omáčka.
  5. Rajčatovou omáčku nalijte do servírovací misky, navrch položte sardinky a nezapomeňte je v omáčce jemně obalit. Nakonec je posypte nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem nebo opečenými bramborami.
PRIMA TIP: Tento pokrm můžete podávat teplý, při pokojové teplotě nebo i chlazený. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici až 5 dní. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete do základu omáčky nakrájet i chilli papričku nebo použít pálivou papriku.

Vyzkoušejte grilované sardinky s citronovým konfitem podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty