reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Špekové knedlíky se zelím
Autor: Slepičárna blog Špekové knedlíky se zelím

Špekové knedlíky se zelím

Hodnoceno: 2x
Špekové knedlíky můžete podávat jako hlavní jídlo, stačí přidat zelí a smaženou cibulku, nebo je využít jako přílohu. Třeba k vepřo knedlo zelu. Než se do nich pustíte, zkuste si jako kuchaři udělat přípravu dopředu nebo ukecejte rodinu či kamarády, ať máte v kuchyni pomocníky! :)
do 2 hodin
4–6 porce

Článek

Valašská kyselica Foto:

Vyzkoušejte klasické i netradiční recepty z kysaného zelí!

Kysané zelí má velmi vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Patří mezi tradiční české ingredience, naši předci dobře věděli, že metoda fermentace je nejen dobrá...

reklama

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 140 °C. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, přendejte je na plech a nechte 10 minut sušit v troubě. Pak je přesypte do trouby.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte sádlo, stáhněte teplotu na polovinu a restujte cibuli s uzeným dozlatova, průběžně míchejte, aby se nepřipálila.
  3. Směs z pánve (včetně výpeku) přidejte k rohlíkům do mísy. Osolte, opepřete. Zvlášť smíchejte vejce, mouku a mléko do hladkého těsta. Přidejte do mísy k rohlíkům, cibuli a uzenému. Ručně promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout.
  4. Mezitím si připravte cibuli. Nakrájejte ji nahrubo. Ve vyšší pánvi nebo rendlíku rozehřejte sádlo, stáhněte teplotu na polovinu a smažte cibuli dozlatova asi 30 minut. Průběžně míchejte, aby se nepřipálila.
  5. Mokrýma rukama vytvarujte z těsta koule o průměru asi 5 cm. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte 12 až 15 minut. Vyndejte a nechte v míse pod čistou utěrkou v teple, dokud je nebudete servírovat.
  6. Připravte si zelí. Oloupanou cibuli nahrubo nasekejte. Ve větším rendlíku na sádle nebo oleji orestujte za stálého míchání cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte slité zelí (lák si nechte stranou), vmíchejte kmín a restujte.
  7. Podle chuti podlévejte buď lákem (pokud není příliš kyselý) nebo vodou. Při nižší teplotě duste přiklopené doměkka, průběžně míchejte. Nakonec dochuťte cukrem a solí. Zelí můžete zahustit nastrouhanou bramborou. Nechte ještě asi 6 minut dusit, míchejte.
  8. Knedlíky podávejte na lůžku ze zelí zasypané smaženou cibulkou a zalité výpekem z cibulky.

Upečte knedlíky v páře

Pokud máte doma chytrou troubu s funkcí pečení v páře, pak můžete špekové knedlíky místo vaření upéct. Páru nastavte na 99 %, knedlíky přendejte na plech (můžete ho vymazat sádlem, ale není to třeba) a pečte je při 100 °C asi 35 minut.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

reklama