Knedlíky
- rohlík 20 ks
- cibule 400 g
- uzené vepřové maso (plec nebo krkovice) 500 g
- vepřové sádlo 1 lžíce
- sůl 1 lžíce
- pepř ( mletý) trocha
- vejce 5 ks
- polohrubá mouka 200 g
- plnotučné mléko 300 ml
Cibule
- cibule 800 g
- vepřové sádlo 5 lžic
Zelí
- cibule 260 g
- bílé kysané zelí 500 g
- vepřové sádlo (nebo olej) 1 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- cukr (na dochucení)
- sůl (na dochucení)
- brambory (syrová,na zahuštění)
Článek
Vyzkoušejte klasické i netradiční recepty z kysaného zelí!
Kysané zelí má velmi vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Patří mezi tradiční české ingredience, naši předci dobře věděli, že metoda fermentace je nejen dobrá...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 140 °C. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, přendejte je na plech a nechte 10 minut sušit v troubě. Pak je přesypte do trouby.
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte sádlo, stáhněte teplotu na polovinu a restujte cibuli s uzeným dozlatova, průběžně míchejte, aby se nepřipálila.
- Směs z pánve (včetně výpeku) přidejte k rohlíkům do mísy. Osolte, opepřete. Zvlášť smíchejte vejce, mouku a mléko do hladkého těsta. Přidejte do mísy k rohlíkům, cibuli a uzenému. Ručně promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout.
- Mezitím si připravte cibuli. Nakrájejte ji nahrubo. Ve vyšší pánvi nebo rendlíku rozehřejte sádlo, stáhněte teplotu na polovinu a smažte cibuli dozlatova asi 30 minut. Průběžně míchejte, aby se nepřipálila.
- Mokrýma rukama vytvarujte z těsta koule o průměru asi 5 cm. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte 12 až 15 minut. Vyndejte a nechte v míse pod čistou utěrkou v teple, dokud je nebudete servírovat.
- Připravte si zelí. Oloupanou cibuli nahrubo nasekejte. Ve větším rendlíku na sádle nebo oleji orestujte za stálého míchání cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte slité zelí (lák si nechte stranou), vmíchejte kmín a restujte.
- Podle chuti podlévejte buď lákem (pokud není příliš kyselý) nebo vodou. Při nižší teplotě duste přiklopené doměkka, průběžně míchejte. Nakonec dochuťte cukrem a solí. Zelí můžete zahustit nastrouhanou bramborou. Nechte ještě asi 6 minut dusit, míchejte.
- Knedlíky podávejte na lůžku ze zelí zasypané smaženou cibulkou a zalité výpekem z cibulky.