Rýže
- cibule (menší) 1/2 ks
- suché bílé víno 200 ml
- rýže carnaroli 150 g
- extra virgin olivový olej
- zeleninový vývar (nesolený)
Polosušená rajčata
- keříková rajčata (datterino) 6 ks
- tymián 2 snítky
- třtinový cukr
- mořská sůl
- extra virgin olivový olej
Frutti di mare
- tuňák (čerstvý) 60 g
- tygří krevety (loupané a bez hlav) 6 ks
- slávky (velké) 4 ks
- mořská sůl
- extra virgin olivový olej
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- česnek (na plátky) 1 stroužek
- máslo
- chilli papričky (sladké)
- citronová šťáva (případně i kůra)
Dokončení
- sépiový inkoust 1 lžička
- strouhaný parmazán
- máslo
- hráškové výhonky
Postup přípravy
- Nakrájejte cibuli na jemné kostičky a orestujte ji v rendlíku na olivovém oleji dozlatova. Přisypte rýži a krátce ji opékejte, dokud nezačne vonět.
- Zalijte bílým vínem, nechte odpařit alkohol a poté postupně přilévejte vývar. Vždy nechte tekutinu téměř vyvařit, než přidáte další. Vařte do poloměkka. Hotovou rýži přendejte na talíř a pročechrejte vidličkou, aby vychladla.
- Omyjte rajčata, rozkrojte je napůl a smíchejte s olivovým olejem, lístky tymiánu, solí a cukrem. Rozložte je řezem vzhůru na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 6 minut.
- Nechte vychladnout a oschnout (rajčata nesmí být tvrdá jako sušená). Přendejte je do misky a zakápněte extra panenským olivovým olejem.
- Na rozpálenou teflonovou pánev dejte trochu oleje, přidejte krevety, kostky tuňáka a slávky. Restujte zprudka a po chvíli přidejte nasekaný česnek, chilli, sůl a nasekanou petržel. Zakápněte citronovou šťávou a případně i nastrouhanou citronovou kůrou. Nakonec přidejte plátek másla, krátce promíchejte a stáhněte z plotny.
- Ohřejte v rendlíku jednu naběračku vývaru a přiveďte k varu. Přidejte připravenou rýži a nechte ji zavařit.
- Jakmile se vývar začne ztrácet, přidejte kostky tuňáka a dvě nakrájené krevety. Vařte, dokud nebude rýže al dente. Přimíchejte lžíci parmazánu, dva plátky másla a lžičku sépiového barviva. Dobře promíchejte. Pokud je risotto příliš husté, zřeďte ho vývarem. Výsledné risotto musí být krásně krémové a tekuté.
- Servírujte ho na mělký talíř tak, aby se jemně rozlilo po povrchu. Ozdobte teplými krevetami, mušlemi, několika polosušenými rajčaty a výhonky hrášku.
PRIMA TIP: Přidejte do risotta dvě lžíce dobrého rajčatového suga a čerstvou bazalku.
Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Pražský hrad i Karlův most
Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.
Vyzkoušejte také základní parmazánové risotto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Risotto parmigiano