Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Moje hodnocení
2x

Černé krémové risotto se sépiovým barvivem a plody moře patří mezi oblíbené klasické recepty italské kuchyně. V pražské restauraci Marina patří mezi stálice na menu. Se šéfkuchařem Petrem Topolem jsme připravili zjednodušený recept, který hravě zvládnete i v domácích podmínkách. Ale doporučujeme zajít i na jejich verzi s grilovanou chobotnicí, kterou si vychutnáte s dechberoucím výhledem z hladiny Vltavy.

2 porce
30 minut
italská

Rýže

Polosušená rajčata

Frutti di mare

Dokončení

Postup přípravy

  1. Nakrájejte cibuli na jemné kostičky a orestujte ji v rendlíku na olivovém oleji dozlatova. Přisypte rýži a krátce ji opékejte, dokud nezačne vonět.
  2. Zalijte bílým vínem, nechte odpařit alkohol a poté postupně přilévejte vývar. Vždy nechte tekutinu téměř vyvařit, než přidáte další. Vařte do poloměkka. Hotovou rýži přendejte na talíř a pročechrejte vidličkou, aby vychladla.
  3. Omyjte rajčata, rozkrojte je napůl a smíchejte s olivovým olejem, lístky tymiánu, solí a cukrem. Rozložte je řezem vzhůru na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 6 minut.
  4. Nechte vychladnout a oschnout (rajčata nesmí být tvrdá jako sušená). Přendejte je do misky a zakápněte extra panenským olivovým olejem.
  5. Na rozpálenou teflonovou pánev dejte trochu oleje, přidejte krevety, kostky tuňáka a slávky. Restujte zprudka a po chvíli přidejte nasekaný česnek, chilli, sůl a nasekanou petržel. Zakápněte citronovou šťávou a případně i nastrouhanou citronovou kůrou. Nakonec přidejte plátek másla, krátce promíchejte a stáhněte z plotny.
  6. Ohřejte v rendlíku jednu naběračku vývaru a přiveďte k varu. Přidejte připravenou rýži a nechte ji zavařit.
  7. Jakmile se vývar začne ztrácet, přidejte kostky tuňáka a dvě nakrájené krevety. Vařte, dokud nebude rýže al dente. Přimíchejte lžíci parmazánu, dva plátky másla a lžičku sépiového barviva. Dobře promíchejte. Pokud je risotto příliš husté, zřeďte ho vývarem. Výsledné risotto musí být krásně krémové a tekuté.
  8. Servírujte ho na mělký talíř tak, aby se jemně rozlilo po povrchu. Ozdobte teplými krevetami, mušlemi, několika polosušenými rajčaty a výhonky hrášku.
PRIMA TIP: Přidejte do risotta dvě lžíce dobrého rajčatového suga a čerstvou bazalku.

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Pražský hrad i Karlův most

Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.

Vyzkoušejte také základní parmazánové risotto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Risotto parmigiano

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty