Tereza Pánková ,
Miluji svůj život

Lokše s brynzou

Moje hodnocení
4x

Lokše možná působí obyčejně, ale je to kombinace s ostatními ingrediencemi, co celému jídlu dodává ten správný šmrnc. V tomto receptu sázíme na brynzu, cibuli a slaninu; tradiční slovenské chutě!

2 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • moučné brambory (typ C) 500 g
  • hladká pšeničná nebo špaldová mouka 100 g
  • špetka soli
  • brynza 300 g
  • zakysaná smetana 300 g
  • uzená slanina 500 g
  • červená cibule 4 ks
  • česnek 4 stroužky
  • pažitka

Postup přípravy

  1. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě. Brambory nechte vychladnout.
  2. Poté je oloupejte a prolisujte či nastrouhejte najemno do střední mísy.
  3. Přidejte mouku a sůl a rukama zpracujte těsto.
  4. Těsto rozdělte na 4 kousky a na pomoučené ploše vyválejte placky.
  5. Placky opékejte nasucho na pánvi z obou stran.
  6. Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou.
  7. Pokud se kvůli brynze tvoří hrudky, vlijte směs na pánev a za stálého míchání ji zahřejte, hrudky zmizí a krásně se vše propojí.
  8. Cibuli a česnek zbavte slupky, cibuli překrojte a nakrájejte na půlkolečka, česnek nadrobno.
  9. Slaninu nakrájejte na drobnější kostky, pažitku posekejte nadrobno.
  10. Slaninu dejte na studenou pánev a postupně ji zahřívejte, aby se z ní vyškvařil všechen tuk.
  11. Poté do pánve přidejte i cibuli a česnek a restujte do sklovata. Ani jedno se nesmí připálit.
  12. Oddělte tuk od slaniny, cibule a česneku.
  13. Tukem pomažte lokši, tu pomazejte brynzovou směsí, na tu položte orestovanou cibuli, česnek a slaninu a posypejte pažitkou.
  14. Ihned podávejte, nejlepší je jíst lokši ještě teplou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Miluji svůj život


Přečtěte si také

Recepty