Suroviny
- moučné brambory (typ C) 500 g
- hladká pšeničná nebo špaldová mouka 100 g
- špetka soli
- brynza 300 g
- zakysaná smetana 300 g
- uzená slanina 500 g
- červená cibule 4 ks
- česnek 4 stroužky
- pažitka
Postup přípravy
- Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě. Brambory nechte vychladnout.
- Poté je oloupejte a prolisujte či nastrouhejte najemno do střední mísy.
- Přidejte mouku a sůl a rukama zpracujte těsto.
- Těsto rozdělte na 4 kousky a na pomoučené ploše vyválejte placky.
- Placky opékejte nasucho na pánvi z obou stran.
- Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou.
- Pokud se kvůli brynze tvoří hrudky, vlijte směs na pánev a za stálého míchání ji zahřejte, hrudky zmizí a krásně se vše propojí.
- Cibuli a česnek zbavte slupky, cibuli překrojte a nakrájejte na půlkolečka, česnek nadrobno.
- Slaninu nakrájejte na drobnější kostky, pažitku posekejte nadrobno.
- Slaninu dejte na studenou pánev a postupně ji zahřívejte, aby se z ní vyškvařil všechen tuk.
- Poté do pánve přidejte i cibuli a česnek a restujte do sklovata. Ani jedno se nesmí připálit.
- Oddělte tuk od slaniny, cibule a česneku.
- Tukem pomažte lokši, tu pomazejte brynzovou směsí, na tu položte orestovanou cibuli, česnek a slaninu a posypejte pažitkou.
- Ihned podávejte, nejlepší je jíst lokši ještě teplou.
Lokše s brynzou 2 Zdroj: Miluji svůj život