Rebarbora 5× jinak – méně známé způsoby, jak ji využít naplno ve slané i sladké kuchyni
Zdroj: iStock
Rebarbora 5× jinak – méně známé způsoby, jak ji využít naplno ve slané i sladké kuchyni
Zdroj:
iStock
Rebarbora, jinak také reveň, není dobrá jen do koláče! Tato sezónní kráska se dá využít na mnoho způsobů, které nejsou typické pro sladkou kuchyni – třeba do pikantní omáčky ke grilu, jako nakládaná příloha k burgeru nebo jako voňavý sirup do letních drinků. A co teprve, když ji zkaramelizujete a přidáte k ní kozí sýr? Máme pro vás 5 tipů, jak využít pomalu končící sezónu rebarbory naplno!
Rebarborová omáčka
Možná by vás to na první dobrou nenapadlo, ale kyselkavá chuť rebarbory se skvěle hodí na přípravu domácích omáček na styl kečupu. S medem, chilli a cibulí si můžete udělat pikantní omáčku k masu, sýrům nebo grilované zelenině. Grilovací sezóna se blíží, tak zbystřete, ať jste pak během grilovačky za hvězdu! Základem je veškeré suroviny postupně orestovat, zalít vodou, podusit doměkka a následně rozmixovat tyčovým mixérem. Kromě už zmíněných ingrediencí můžete dle chuti přidat k rebarboře ještě sójovou omáčku, česnek nebo třeba uzenou papriku.
FRESH TIP: Zkuste touto omáčkou potřít pečená kuřecí křídla místo klasické glazury.
Kdo by přece jen chtěl tip na něco sladkého, máme tu videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Rebarborový koláč s drobenkou
Čatní nebo reliš z rebarbory
Spojení rebarbory s cibulí, jablkem, hřebíčkem a rozinkami vytvoří čatní, které se hodí nejen k sýrům, ale i paštikám nebo třeba do sendvičů s pečeným masem. Další skvělý způsob, jak si připravit originální domácí jedlý dárek ze sezónní lahůdky, jakou je právě rebarbora.
Osvědčený recept na čatní tu pro vás samozřejmě máme!
Nakládaná rebarbora
Kromě klasického využití do sladkých receptů můžete rebarboru i nakládat! Podobně jako okurky. Ve sladkokyselém nálevu z octa a cukru s hořčičným semínkem a chilli vznikne zajímavá příloha třeba k burgeru, hotdogu nebo na dochucení salátu. Navíc krásně vypadá! Je ale důležité rebarboru nejprve očistit a nakrájet na malé kousky, a to pouze řapíky bez listů. Listy jsou totiž jedovaté. Rebarboru v připravené sklenici pak stačí zalít svařeným horkým nálevem.
Rebarborový sirup (nejen) do koktejlů
Z rebarbory a cukru snadno uděláte koncentrovaný sirup, který nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Kyselkavá chuť a sladkost jdou zkrátka dobře dohromady. Hotový sirup se hodí do limonád, kdy ho stačí smíchat třeba s perlivou vodou a přidat pár kostek ledu, ale zkuste ho i do alkoholických drinků. Skvělý je například do ginu s tonikem pro ochucenou variantu nebo jako základ „růžového mojita“.
FRESH TIP: Pokud přidáte bazalku, jinou bylinku nebo růžový pepř, bude drink zase o to luxusnější.
Karamelizovaná rebarbora jako předkrm
Na závěr pro vás máme nevšední tip, jak rebarboru zpracovat do posledního řapíku. Stačí ji očistit a orestovat na másle s trochou cukru, nechat zkaramelizovat a podávat ji s kozím sýrem, ořechy a čerstvým chlebem. Je to perfektní chuťovka pro brunch nebo stylový jarní předkrm.
Nebo tuto lahodnou kombinaci vyzkoušejte v taštičkách:
A všechny recepty s rebarborou najdete tady:
Zdroj: autorský text