Původ každého oblíbeného pokrmu je vždy fascinující, a to platí obzvláště pro tak ikonické jídlo, jako je hamburger. Oxfordský anglický slovník definuje tuto hvězdu zahradních grilovaček jako „kulatou placku z mletého hovězího masa, smaženou nebo grilovanou a obvykle podávanou v housce, ozdobenou různými dochucovadly“. Jedna věc však na seznamu ingrediencí chybí – šunka [ham]. To vede k otázce: Proč se hamburger jmenuje hamburger, když v něm žádná šunka není?
Proč se oblíbenému jídlu říká hamburger, když neobsahuje šunku? Nahlédněte s námi do historie této pochoutky
Pokud jste si tuto otázku někdy položili, nejste sami. Prozkoumali jsme historii tohoto masitého pokrmu, abyste to nemuseli dělat vy.
Jak hamburger získal své jméno?
Neexistuje jasný důvod, proč se hamburger jmenuje právě hamburger, ale nejlepší odpověď se skrývá přímo v jeho názvu: původ lze vystopovat do Hamburku v Německu. Když se Evropané v 18. a 19. století začali ve velkém stěhovat do Spojených států, přinesli si s sebou i svá oblíbená jídla, včetně hamburských steaků – smažených placek z mletého hovězího masa a nasekané cibule, které byly spojeny vejcem, strouhankou a jemným kořením, které nejsou nepodobné našim karbanátkům.
Hamburger, jak ho známe dnes, se pravděpodobně vyvinul právě z hamburských steaků. Název německého pokrmu byl zkrácen na „hamburgy“ a později, když bylo maso vloženo mezi dva plátky chleba, na „hamburgery“. Některé zdroje tvrdí, že slovo „hamburger“ se poprvé objevilo na menu v roce 1873, kdy restaurace Delmonico’s v New Yorku inzerovala hamburský steak. Američané později název zkrátili na „burger“.
Ale je to opravdu důvod, proč se hamburger jmenuje hamburger? Jako u mnoha jiných oblíbených jídel existuje mnoho lidí, kteří si přivlastňují zásluhy nejen za název, ale i za samotný nápad.
Byli to bratři Frank a Charles Menches, kteří vložili hovězí karbanátek mezi dva plátky chleba na veletrhu v Hamburku ve státě New York v roce 1885? Nebo to byl teenager Charlie Nagreen, který v témže roce na veletrhu v okrese Outagamie ve Wisconsinu umístil masové koule mezi plátky chleba a prodával je jako hamburgery? Nebo to byl Oscar Weber Bilby, který poprvé vložil masovou placku do housky v roce 1891 v Tulse v Oklahomě? Nebo snad, jak tvrdí místní, byly první hamburgery podávány v Louis’ Lunch v New Havenu v Connecticutu v roce 1900?
Možná myšlenka patří všem z nich. V té době existoval mezi americkými státy značný pohyb – a tisíce imigrantů, kteří si přinesli ze starého světa své tradice, příběhy a recepty. Ať už s nápadem na mleté maso v housce přišel kdokoli, národní láska k hamburgerům přetrvává dodnes – hamburgery jsou tak americké, jak jen to jde.
Vyzkoušejte floridský burger podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Floridský burger podle Zdeňka Pohlreicha
Jaký je rozdíl mezi hamburgerem a hovězím burgerem?
Žádný rozdíl neexistuje! I když nemůžeme s jistotou říct, proč se hamburger jmenuje hamburger, hovězí burgery se stále nazývají hamburgery, přestože v nich šunka není. Název „Hamburg“ ovlivnil jméno tohoto moderního pokrmu, možná proto, že hamburský steak tak připomíná hovězí placku. Proto je každý burger považován za hamburger, včetně těch s bezmasými plackami.
Proč burger není sendvič?
Pokud hamburger vznikl jako hovězí placka (nebo masové koule) vložená mezi dva plátky chleba, proč není burger sendvič?
Odpověď najdeme v původu sendviče. V 18. století si v Anglii hrabě ze Sandwiche stěžoval, že ho jídlo neustále ruší od jeho práce. Nařídil kuchaři, aby mu podával maso mezi plátky chleba, aby mohl jíst a pracovat zároveň. Tak vznikl sendvič. Samozřejmě se tato praktická novinka rychle stala populární.
Pokud je tedy sendvič maso mezi dvěma plátky chleba a burger také, proč burger není sendvič? Zde je kámen úrazu. Existují jemné rozdíly mezi těmito dvěma pokrmy (jako například typ použitého chleba a způsob jeho krájení). Moderní hamburger vždy obsahuje housku – ne krájený chléb – a téměř vždy kulatou grilovanou placku. V tomto případě to není chléb, co je spojuje, ale právě odlišuje.
Hamburgerové shrnutí
Zodpověděli jsme otázku „proč se hamburger jmenuje hamburger?“. Prozkoumali jsme různé teorie o jeho původu a dotkli se debaty o sendvičích. Na jedné věci se ale můžeme shodnout: Historie oblíbených pokrmů je stejně fascinující jako komplikovaná. Ať už máte rádi svůj hamburger s hranolky a kečupem, krvavý nebo propečený, nebo výhradně z McDonald’s – dobrou chuť!
Zdroj: www.rd.com, www.timeout.com
Vyzkoušejte také hovězí burgery s červenou řepou podle návodného videopostupu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí burgery s červenou řepou a křupavým salátem
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH