Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Bramborový salát
Bramborový salát
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Proč se oblíbenému jídlu říká hamburger, když neobsahuje šunku? Nahlédněte s námi do historie této pochoutky

Sláva hamburgerů se rozšířila do celého světa

Sláva hamburgerů se rozšířila do celého světa Zdroj: iStock

  • Zavřít
Sláva hamburgerů se rozšířila do celého světa

Sláva hamburgerů se rozšířila do celého světa Zdroj: iStock

Původ každého oblíbeného pokrmu je vždy fascinující, a to platí obzvláště pro tak ikonické jídlo, jako je hamburger. Oxfordský anglický slovník definuje tuto hvězdu zahradních grilovaček jako „kulatou placku z mletého hovězího masa, smaženou nebo grilovanou a obvykle podávanou v housce, ozdobenou různými dochucovadly“. Jedna věc však na seznamu ingrediencí chybí – šunka [ham]. To vede k otázce: Proč se hamburger jmenuje hamburger, když v něm žádná šunka není?

Seznam.cz banner

Pokud jste si tuto otázku někdy položili, nejste sami. Prozkoumali jsme historii tohoto masitého pokrmu, abyste to nemuseli dělat vy.

Jak hamburger získal své jméno?

Neexistuje jasný důvod, proč se hamburger jmenuje právě hamburger, ale nejlepší odpověď se skrývá přímo v jeho názvu: původ lze vystopovat do Hamburku v Německu. Když se Evropané v 18. a 19. století začali ve velkém stěhovat do Spojených států, přinesli si s sebou i svá oblíbená jídla, včetně hamburských steaků – smažených placek z mletého hovězího masa a nasekané cibule, které byly spojeny vejcem, strouhankou a jemným kořením, které nejsou nepodobné našim karbanátkům.

Hamburger, jak ho známe dnes, se pravděpodobně vyvinul právě z hamburských steaků. Název německého pokrmu byl zkrácen na „hamburgy“ a později, když bylo maso vloženo mezi dva plátky chleba, na „hamburgery“. Některé zdroje tvrdí, že slovo „hamburger“ se poprvé objevilo na menu v roce 1873, kdy restaurace Delmonico’s v New Yorku inzerovala hamburský steak. Američané později název zkrátili na „burger“.

Vyzkoušejte recepty na nejlepší burgery

Vyzkoušejte recepty na nejlepší burgery

Ale je to opravdu důvod, proč se hamburger jmenuje hamburger? Jako u mnoha jiných oblíbených jídel existuje mnoho lidí, kteří si přivlastňují zásluhy nejen za název, ale i za samotný nápad.

Byli to bratři Frank a Charles Menches, kteří vložili hovězí karbanátek mezi dva plátky chleba na veletrhu v Hamburku ve státě New York v roce 1885? Nebo to byl teenager Charlie Nagreen, který v témže roce na veletrhu v okrese Outagamie ve Wisconsinu umístil masové koule mezi plátky chleba a prodával je jako hamburgery? Nebo to byl Oscar Weber Bilby, který poprvé vložil masovou placku do housky v roce 1891 v Tulse v Oklahomě? Nebo snad, jak tvrdí místní, byly první hamburgery podávány v Louis’ Lunch v New Havenu v Connecticutu v roce 1900?

Možná myšlenka patří všem z nich. V té době existoval mezi americkými státy značný pohyb – a tisíce imigrantů, kteří si přinesli ze starého světa své tradice, příběhy a recepty. Ať už s nápadem na mleté maso v housce přišel kdokoli, národní láska k hamburgerům přetrvává dodnes – hamburgery jsou tak americké, jak jen to jde.

Vyzkoušejte floridský burger podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Floridský burger podle Zdeňka Pohlreicha

Jaký je rozdíl mezi hamburgerem a hovězím burgerem?

Žádný rozdíl neexistuje! I když nemůžeme s jistotou říct, proč se hamburger jmenuje hamburger, hovězí burgery se stále nazývají hamburgery, přestože v nich šunka není. Název „Hamburg“ ovlivnil jméno tohoto moderního pokrmu, možná proto, že hamburský steak tak připomíná hovězí placku. Proto je každý burger považován za hamburger, včetně těch s bezmasými plackami.

Hovězí burger s cibulí na víně v domácí bulce podle Pavla Berkyho Maso

Hovězí burger s cibulí na víně v domácí bulce podle Pavla Berkyho

15
Jak to bylo, šéfe? Champignon Burger podle Mama´s Bistro Recepty

Jak to bylo, šéfe? Champignon Burger podle Mama´s Bistro

29
Jak to bylo, šéfe? Jalapeño burger s čedarem podle Jáchyma Paveleka Recepty

Jak to bylo, šéfe? Jalapeño burger s čedarem podle Jáchyma Paveleka

29
Double cheeseburger aneb Dabl Čýz burger made by Bejzment Recepty

Double cheeseburger aneb Dabl Čýz burger made by Bejzment

27
Burgery plněné gorgonzolou s grilovanou nektarinkou Recepty

Burgery plněné gorgonzolou s grilovanou nektarinkou

28

Proč burger není sendvič?

Pokud hamburger vznikl jako hovězí placka (nebo masové koule) vložená mezi dva plátky chleba, proč není burger sendvič?

Odpověď najdeme v původu sendviče. V 18. století si v Anglii hrabě ze Sandwiche stěžoval, že ho jídlo neustále ruší od jeho práce. Nařídil kuchaři, aby mu podával maso mezi plátky chleba, aby mohl jíst a pracovat zároveň. Tak vznikl sendvič. Samozřejmě se tato praktická novinka rychle stala populární.

Pokud je tedy sendvič maso mezi dvěma plátky chleba a burger také, proč burger není sendvič? Zde je kámen úrazu. Existují jemné rozdíly mezi těmito dvěma pokrmy (jako například typ použitého chleba a způsob jeho krájení). Moderní hamburger vždy obsahuje housku – ne krájený chléb – a téměř vždy kulatou grilovanou placku. V tomto případě to není chléb, co je spojuje, ale právě odlišuje.

Ochutnejte 10 ikonických sendvičů z celého světa
Novinky

Ochutnejte 10 ikonických sendvičů z celého světa

Hamburgerové shrnutí

Zodpověděli jsme otázku „proč se hamburger jmenuje hamburger?“. Prozkoumali jsme různé teorie o jeho původu a dotkli se debaty o sendvičích. Na jedné věci se ale můžeme shodnout: Historie oblíbených pokrmů je stejně fascinující jako komplikovaná. Ať už máte rádi svůj hamburger s hranolky a kečupem, krvavý nebo propečený, nebo výhradně z McDonald’s – dobrou chuť!

Zdroj: www.rd.com, www.timeout.com

Vyzkoušejte také hovězí burgery s červenou řepou podle návodného videopostupu

Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí burgery s červenou řepou a křupavým salátem

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Hamburk maso hamburger chléb steak pokrm sendvič houska šunka

Návrhy pro vás

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Sladké

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Maso

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny Sladké

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví Sladké

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí Sladké

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu Sladké

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju


Přečtěte si také

Sladké
Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Maso
Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Sladké
Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Sladké
Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta

Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta

Sladké
Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Prostřeno!
Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

Prostřeno!
Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny Sladké

Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta Sladké

Plněné chouquettes s kořeněným krémem diplomat – elegantní moučník z odpalovaného těsta

Maso
Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Ryby a mořské plody
Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou Ryby a mořské plody

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Polévky
Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Střelba na Brownově univerzitě v USA: Na místě jsou mrtví a zranění Ukrajinské prezidentské volby: Kdo se může postavit Zelenskému a s jakými šancemi? Pátrání po Markovi: Zoufalá maminka poslala synovi naléhavý vzkaz. Policie mění taktiku

prima-zeny

Mladá krev vrcholí: Postřelený Lokša bojuje o život, kriminalisté závodí s časem Nejsilnější momenty pohřbu Hezuckého. Mareš s květinami, zlomená vdova i dojemná řeč Boučka Leoš Mareš se loučí s Hezuckým. Miluju tě, kamaráde, řekl a oznámil koncert pro Patrika

prima-zoom

Nejbombardovanější země světa Pokud najdete konec ploché Země, dostanete dva miliony korun. Výzvu by mohli ocenit naši sousedé První handicapovaný člověk ve vesmíru. Vozíčkářka tam vyletí už za pár dní s plyšovým hrošíkem

prima-fresh

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Řezy à la likérová špička – dezert na plech inspirovaný oblíbeným zákuskem z cukrárny

prima-cool

Brad Pitt v novém Batmanovi? Harry Potter zdarma. Za epickou hru z Bradavic nezaplatíte ani korunu, má 84 % a je česky Zemřel herec Peter Greene. Padouchovi z Masky a Pulp Fiction bylo 60 let

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční šílenství v Londýně: Brit utratí čtvrt milionu za stovky ozdob, má i devět stromků Provoňte si Vánoce pomeranči a hřebíčkem: Originální dekorace z citrusů a koření Vánoční jmelí pro zdraví: Co léčí a jak ho bezpečně užívat?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.