Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mleté hovězí maso 700 g
- červená řepa (střední) 1 ks
- strouhanka 30 g
- sůl
- pepř
- vejce 1 ks
- křen (smetanový) 3 lžíce
- olej 2 lžíce
- římský salát
- pečivo (bulky nebo jiné pečivo k podávání)
Salát
- mrkev 3 ks
- čínské zelí (menší hlávka) 1/2 ks
- jablka 1 ks
- zakysaná smetana 3 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- hrubozrnná hořčice 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno. V hrnku smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Pak zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit.
- Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Mezitím si připravte do mísy všechno ostatní – mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce. Důkladně směs promíchejte, a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejt, pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit, měla by mít docela výraznou chuť. Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky.
- Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, zálež, jak hodně máte rádi propečené. Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky.
- Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci namíchat svůj burger sám – někdo vynechá housky, někdo jiný si dá méně salátu…
- Pokud burgery sestavujete, dejte nejprve spodní část bulky, na ní dobře okapaný list římského salátu, opečené maso, lžičku salátu zbaveného přebytečné šťávy, ozdobte cibulkou a přiklopte druhou polovinou housky.