Suroviny
- mleté hovězí maso 750 g
- gorgonzola (chlazená ) 250 g + na posypání podle chuti
- nektarinky 2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- briošky 4 ks
- majonéza 4 lžičky
- salát little gem (nebo listový salát) 4 listy
- cibule (grilovaná cibule dle chuti (viz PRIMA TIP níže))
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Nektarinky vybírejte zralé, ale ne měkké, aby po opečení zůstaly pěkně pevné a neproměnily se na kaši. Mimo sezonu je můžete nahradit broskvemi.
Postup přípravy
- V grilu na dřevěné uhlí rozdělejte středně velký oheň nebo pusťte plynový gril na střední teplotu. Maso lehce osolte a opepřete, promíchejte, rozdrobte do něj sýr a znovu promíchejte. Rozdělte ho na čtyři části. Z každé vytvarujte placku a prsty promáčkněte ve středu důlek. Sýr zapracujte do masa tak, aby nebyl pouze v okrajích, pokud se tak stalo. Masové placky zakryjte potravinářskou fólií a uložte je na 15 minut do chladničky.
- Mezitím rozpulte nektarinky, vyjměte pecku a rozkrojte dužinu na čtvrtiny. Ze všech stran ji potřete olivovým olejem a balzamikovým octem, jemně osolte a opepřete a rozložte na grilovací mřížku na přímý žár. Za častého obracení je grilujte zhruba 6 minut dohněda. Přesuňte je na prkénko, nechte lehce zchladnout a nakrájejte na tenké plátky.
- Briošky podélně rozpulte a řeznou částí položte na gril. Grilujte je zhruba 1–2 minuty, dokud neztmavnou. Přendejte na talíře.
- Grilovací mřížku lehce potřete olejem. Placky rozložte přímo nad žár a každou stranu grilujte přibližně 4 minuty do stavu medium rare. Pro zpestření můžete burgery na poslední 2 minuty posypat sýrem.
- Spodní část briošky potřete majonézou, obložte salátem a masovou plackou. Přidejte plátky nektarinek a grilovanou cibuli dle chuti, zakryjte druhou polovinou briošky a ihned podávejte.