Překvapila vás nadúroda rajčat? Zkuste některý ze 7 způsobů, jak ji proměnit v zásoby do spíže

Existuje tak trochu zahrádkářský paradox. Na jaře netrpělivě čekáme na první úrodu, ale v srpnu už často zoufale přemýšlíme, co si s tou úrodou rajčat (nebo třeba cuket) počít. Když už jich máte na lince plnou mísu, je třeba vymyslet další krok. A proto jsme přišli s tímto článkem, který nabízí hned 7 způsobů, jak si udělat rajčatovou zásobu na zimu.

Doma zpracovaná rajčata jsou totiž leckdy chuťově nesrovnatelná s těmi kupovanými. Ať už je použijete na omáčku, sugo nebo jako součást leča. Žádné ingredience navíc, jen to, co máte rádi a chcete opravdu použít.

1. Lečo do sklenice

Naprostá klasika, kterou si nemusíte připravovat jen čerstvou přímo na talíř, ale hodí se i do sklenic na horší časy. Lečo! Nakrájená rajčata, papriky a cibuli postupně orestujte, povařte a naplňte do sklenic. Můžete samozřejmě dochutit podle sebe, jen solí a pepřem, případně přidat chilli, majoránku, česnek a další koření. Záleží jen na vás.

  • Sterilizace trvá přibližně 15–20 minut při 180 °C v troubě. A pak vám vydrží uskladněné i rok.
  • Sníst takové lečo můžete jen tak, s vajíčkem nebo klobásou.

Konkrétní recept na zavařené lečo najdete u nás na webu!

2. Domácí kečup

Tento recept je trochu časově náročnější, ale když si uděláte zásoby, nebudete litovat. Kečup se totiž hodí celý rok. Rajčata vařte až do rozvaření, pak je propasírujte, dochuťte octem, cukrem nebo medem, cibulí, česnekem a vybraným kořením (skořice, hřebíček, nové koření). Následně vařte do zhoustnutí.

  • Nezapomeňte pak kečup ve sklenici zavařit, aby vám vydržel a nezkazil se.
  • TIP: Vyzkoušejte i pálivou verzi s chilli nebo uzenou variantu.

Existuje také varianta připravovaná v troubě, tak ji nezapomeňte otestovat podle videoreceptu! Chuť rajčat je o to intenzivnější

Kompletní recept najdete ZDE: Pečený kečup

3. Omáčka na styl Uncle Ben's

Zamilovali jste si v dětství omáčky Uncle Ben's? Pak si určitě rádi připravíte vlastní! Tato omáčka neobsahuje jen rajčata, papriku, cibuli a koření. Nechybí další zelenina, ocet, ale také třeba ananas. Spojením vznikne sladkokyselá omáčka ideální k masu, rýži nebo do wrapů. Můžete ji samozřejmě zavařit do sklenic a mít rychlý oběd vždy po ruce.

4. Passata, sugo nebo protlak

Lámete si hlavu, jaký je v nich rozdíl? Passata jsou jemně propasírovaná rajčata, ideálně bez semínek a slupek. V podstatě rajčatové pyré. Funguje jako základ do omáček nebo polévek. Sugo je naopak už ochucená verze s bylinkami, česnekem, případně cibulí. A protlak = extra hustý rajčatový koncentrát. Ideální do guláše, na pizzu, do omáček.

5. Sušená rajčata

Když už máte omáček plnou skříň, můžete začít se sušením. Potřebujete na to jen troubu, ve které při cca 80 °C necháte plátky rajčat sušit několik hodin. Případně se hodí i sušička. Postupně budou ztrácet vodu, ale ne chuť. Ta se naopak u sušených rajčat zvýrazní. Využít je pak můžete v salátech, těstovinách nebo pomazánkách, a to po celý rok.

  • Doporučujeme naložit do sklenice s olivovým olejem a bylinkami. Vydrží v lednici několik týdnů.

Chcete konkrétní recepty? Máte je mít!

6. Rajčata z mrazničky

Možná se vám to nezdá pravděpodobné, ale rajčata můžete bez problému zamrazit! Nejlépe už spařená a oloupaná, případně v podobě pyré, suga nebo protlaku. Dobře se mrazí i cherry rajčata nebo menší rajčata v celku – stačí je pak přihodit do omáčky nebo polévky.

  • Zmražením změní rajčata svou konzistenci, budou měkčí. Právě proto se hodí spíš do omáček, polévek nebo dušených jídel než na salát. Tak na to myslete!
  • Před zmrazením rajčata dobře zabalte (ideálně do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby), aby se na povrchu tolik netvořily ledové krystalky. Ty nejsou zdraví škodlivé, ale mohou ovlivnit chuť a strukturu zeleniny – rajčata pak budou o něco vodnatější.

7. Rajčatové čatní nebo džem

Na závěr tu máme možná lehce netradiční tip, ale výsledek stojí za to a chutná skvěle. Zkuste rajčatové čatní nebo džem! Veškeré ingredience stačí nakrájet na drobnější kusy a povařit do hustoty džemu. Jen pozor, ať se ze směsi nestane úplně hladká pasta. Výsledek je výborný k sýrům, grilovanému masu nebo na topinku.

Džem s trochou pikantnosti najdete i na našem webu!

Když je rajčat hodně, někdy možná lezou i ušima. Stačí ale jen zvolit vhodné recepty, díky kterým je nemusíte sníst hned a uchovat si kus léta na zimu. Ať už máte rádi klasiku (lečo, protlak) nebo si chcete s recepty trochu vyhrát (čatní, sušená rajčata), každá sklenice nebo sáček v mrazničce na podzim jako když najdete!

Zdroj: autorský text

A videorecept na závěr? Milovaná rajská!

Kompletní recept najdete ZDE: Rajská omáčka s masovými koulemi

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů