Suroviny
- rajčata (zralá )
- česnek
- balsamico
- olivový olej
- třtinový cukr (hnědý)
- bylinky (čerstvé,např. rozmarýn, bazalka, tymián, saturejka )
- sůl
Postup přípravy
- Rajčata překrájejte na poloviny a položte vedle sebe na plech řeznou stranou nahoru.
- Osolte, pocukrujte, posypte posekaným česnekem, bylinkami, zakápněte balsamikovým octem a olivovým olejem.
- Troubu rozpalte na 150 °C a vložte plech. Po hodině teplotu snižte na 120 °C a pečte ještě min. 2 hodiny podle velikosti rajčat.
- Já peču vždy dva až tři plechy najednou a v průběhu pečení je prohodím. Rajčata by měla být scvrklá, ale uvnitř se šťávou.
- Po upečení je napěchujte do sklenek a sterilujte 15 minut při 80 °C. Používejte jako chuťovku třeba k sýrům nebo jako doplněk k masu či při pečení pod maso.
Sterilovaná polosušená rajčata s česnekem a bylinkami 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno