Oslavy svátku svatého Martina se blíží! A s ním i ochutnávka letošní úrody Svatomartinského vína

Podle svátků a zvyků sledujeme, jak bleskovým tempem utíká rok. Brzy tady bude zase sv. Martin, a to znamená jediné – konečně ochutnáme letošní mladá vína, pro něž je typická lehkost, svěžest a jiskrnost. Jak dlouho se tato tradice slaví? Ze kterých odrůd se musí Svatomartinská vína vyrábět? A jaké akce se na jejich počest konají?

Přemýšleli jste někdy nad tím, kde se vzala tradice Svatomartinského? Je to výstřelek posledních let, nebo její kořeny sahají více do historie? Druhá odpověď je správně. Svatomartinským vínem si podle kronikářů lidé připíjeli již za vlády císaře Josefa II., syna Marie Terezie, který žil ve druhé polovině 18. století. V kronikách se píše, že v té době koštovali první letošní víno nejen na dvoře panovníka právě na svátek svatého Martina.

Proč zrovna v tento den? Protože vinařům hospodařících u větších sedláků končila služba a u pohárku mladého vína se domlouvalo její pokračování v následujícím roce. Co myslíte, že se k oblíbenému nápoji už tehdy podávalo? Překvapivě pečené husy a koláče. Pokrmy, které neodmyslitelně patří k současné podobě Svatomartinských slavností.

Logo Svatomartinské víno uděluje odborná komise

Během 20. století svátek ustoupil do pozadí a zažil renesanci začátkem tohoto století. A to takovou, že ji v roce 2005 pomohl obnovit Vinařský fond, který stojí za značkou Svatomartinské. Vína, která jsou označena touto nálepkou, musí být kvalitní a také vyrobena ze stanovených odrůd. Než získají právo používat na lahvích kýžené logo, musí nejprve o své dostatečné kvalitě během hodnocení přesvědčit odbornou komisi při Národním vinařském centru ve Valticích.

„Možnost nosit známku Svatomartinské mají pouze vína, která uspějí při hodnocení odborné komise. Při bodování musí takové víno získat alespoň 80 z celkových 100 bodů. Hodnotí se čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem,“ přiblížil Ing. Petr Gondáš z Národního vinařského centra, který má hodnocení svatomartinských vín na starosti a dodal: „Letos z celkového počtu 349 přihlášených vín neuspělo pouze 23, což letošní ročník řadí mezi historicky nejúspěšnější a naznačuje, že nás letos čekají výborná vína. Přesto, nebo právě proto bude ale probíhat kontrola i už u nalahvovaných vín v obchodní síti, aby měli všichni jistotu, že si opravdu zakoupili vína, která prošla hodnocením.“

Odrůdy Svatomartinských vín

  • bílé víno – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
  • růžové víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
  • červené víno – Modrý Portugal a Svatovavřinecké

I když se zdaleka nejvíce mladého vína vypije v domácnostech, na svatomartinský košt můžete vyrazit na mnoho akcí po celé republice nebo si je vychutnat jako součást svatomartinského menu v restauracích.

  • Svatomartinský košt – Brno – 11. listopadu

Největší akcí svého druhu je Svatomartinský košt, který proběhne 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody. Na místě budete moct ochutnat 100 vzorků svatomartinských vín od rozmanitých vinařů.

  • Oslava svatomartinských vín a husí – Hustopeče - 11. listopadu

Udělejte si cestu do Hustopečí a navštivte Oslavu svatomartinských vín a husí s řemeslným jarmarkem. Ochutnejte svatomartinská vína a husy v doprovodu cimbálové muziky.

  • Slavnost svatomartinských vín v Karlštejně – 11. listopadu

Tak jako se rodí život, zrodila se i tato krásná svěží mladá vína. Přijďte je ochutnat spolu s námi a poslechnout si krásné zvuky cimbálu a něco pěkných písniček. K poslechu a tanci bude hrát cimbálová muzika Žandár. Svatomartinská husička a jiné dobroty. První láhev otvíráme v 11.11 hod.

I když tradiční je na svátek svatého Martina pečená husa, podobnou hostinu vykouzlíte i s velmi pomalu pečenou kachnou podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Bzenecké svatomartinské slavnosti – 11. listopadu

Ochutnávka mladých vín spojená s přehlídkou vojsk tří císařů. Akce začíná ve 14:00 hod. u bzeneckého zámku, odkud vyjde průvod vojsk na náměstí Svobody. Po defilé se u zámku uskuteční zinscenovaná bitva. Poté se účastníci přemístí do Sklepa pod sokolovnou, kde akce pokračuje ochutnávkou vín.

  • Svatomartinské slavnosti & Husí hody ve Valtickém Podzemí – 11. listopadu

Svatomartinská husička, menu a svatomartinská vína v unikátním labyrintu historických vinných sklepů (Vinařská 47). Čekají na vás i výborná vína a speciality Valtického Podzemí. To vše za doprovodu cimbálové muziky.

  • Svatomartinské slavnosti Zámek Slavkov 2023 – 11. listopadu

Začátek akce je v sobotu 11. listopadu v 10:00 hod. na nádvoří slavkovského zámku. Akce je spojená s příjezdem sv. Martina a jarmarkem. Chybět nebude ani prostor pro kreativní realizaci našich nejmenších. Příjemnou podzimní atmosféru doplní hudební produkce a ochutnávka vín od našich vinařů.

  • Svatomartinský otevřené sklepy – Velké Pavlovice – 11.-12. listopadu

Přijeďte ochutnat nejen svatomartinská vína nového ročníku do srdce moravského vinařství. Doprovodný program od 10:00 hod. Otevřeno bude přes 20 vinařství a vinných sklepů, přes 250 vzorků vín od 11:00 hod., místní speciality, večerní beseda u cimbálu.

Více informací včetně tipů na další svatomartinské oslavy na Vinazmoravyvinazcech.cz.

K pečené huse připravte třeba dokonalé bramborové knedlíky z Lokálu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

A nezapomeňte ani na svatomartinskou sladkou tečku

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty