První těsto
- hladká mouka 540 g
- máslo 360 g
- smetana ke šlehání 250 g
- sůl
Druhé těsto
- hladká mouka 420 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- máslo 250 g
- sůl
Třetí těsto
- hladká mouka 400 g
- máslo 250 g
- zakysaná smetana 250 g
- sůl
Ořechová náplň
- vlašské ořechy 200 g
- moučkový cukr 150 g
- sůl
- rum 1 lžíce
- bílek 1 ks
- máslo (moučkový cukr)
Postup přípravy
- Do mouky nastrouhejte chladný tuk, přidejte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujte hladké těsto.
- Malinko se začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout. Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
- Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15 cm v průměru a asi 4 mm silný.
- Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout.
- Vkládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C cca 20–25 minut do růžova. Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.
Martinské rohlíčky můžete naplnit třeba ořechy zahuštěnými hruškovými povidly. Připravte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená hrušková povidla bez míchání