Ochutnejte 8 nejslavnějších letních koktejlů, které vás v horkém počasí osvěží i potěší

Léto je ideálním časem na relaxaci i setkávání s přáteli – a k tomu patří osvěžující koktejly, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň dokonale osvěží. Ať už pořádáte večírek u bazénu, nebo jednoduše odpočíváte na terase, těchto osm známých koktejlů vás jistě okouzlí. Od klasických nápojů po inovativní variace, tyto recepty jsou snadné na přípravu a zaručeně ohromí i vaše hosty. Tak vezměte šejkr do ruky a vstupte do světa letních koktejlů!

1.     Mojito

Mojito je tradiční letní oblíbenec, který perfektně kombinuje svěžest máty, kyselost limetky a sladkost rumu. Pro přípravu Mojita rozmačkejte 6–8 čerstvých lístků máty se 2 lžičkami třtinového cukru a šťávou z poloviny limetky. Přidejte 50 ml bílého rumu, zalijte sodovkou a ozdobte snítkou máty. Podávejte s rozdrceným ledem.

Vyzkoušejte i variantu Virgin Mojito bez alkoholu podle Zdeňka Pohlreicha

2.     Piña Colada

Přeneste se do tropického ráje s lahodnou Piña Coladou. V mixéru smíchejte 50 ml bílého rumu, 50 ml kokosového krému, 100 ml ananasové šťávy a hrnek rozdrceného ledu. Mixujte dohladka a krémové konzistence. Nalijte do vysoké sklenice, ozdobte kouskem čerstvého ananasu a koktejlovou třešní. Ochutnejte, zavřete oči a představte si sebe na pláži s bílým pískem.

3.     Aperol Spritz

Aperol Spritz je osvěžující italský aperitiv, který si v posledních letech získal velkou popularitu. Vinnou sklenici naplňte kostkami ledu, přidejte 50 ml Aperolu a zalijte 75 ml Prosecca. Zakončete přidáním trochy sodovky a ozdobte plátkem pomeranče. Tento zářivě oranžový koktejl je nahořklý a perlivý, což ho činí skvělou volbou na horký letní večer.

Připravte Aperol Spritz podle jednoduchého návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

4.     Margarita

Seznam letních koktejlů by nebyl úplný bez klasické Margarity. V šejkru smíchejte 50 ml tequily, 25 ml limetkové šťávy a 25 ml triple sec. Důkladně protřepejte s ledem a sceďte do sklenice s okrajem ozdobeným solí a naplněné ledem. Pro efektní ovocnou variaci přidejte trochu dohladka rozmixovaného ovoce, jako jsou jahody, mango nebo vodní meloun.

5.     Watermelon Cooler

Zchlaďte se osvěžujícím Watermelon Coolerem. V mixéru rozmixujte 2 hrnky čerstvých kousků vodního melounu, 50 ml vodky nebo ginu, 25 ml limetkové šťávy a lžíci medu. Mixujte dohladka, sceďte do sklenice naplněné ledem nebo ledovou tříští a ozdobte snítkou čerstvé máty. Tento zábavný koktejl je ideální pro lenošení u bazénu.

6.     Moscow Mule

Moscow Mule je pikantní a povzbuzující koktejl, který kombinuje vodku, zázvorové pivo a limetkovou šťávu. Naplňte měděný hrnek nebo vysokou sklenici kostkami ledu, přidejte 50 ml vodky, šťávu z poloviny limetky a zalijte zázvorovým pivem. Lehce promíchejte a ozdobte kolečkem limetky.

7.     Sangria

Sangria je ovocný koktejl na bázi vína, který pochází ze Španělska. Ve džbánku nebo skleněné míse smíchejte láhev červeného nebo bílého vína, ½ hrnku brandy, ¼ hrnku pomerančového likéru a ¼ hrnku čerstvé pomerančové šťávy. Přidejte nakrájené ovoce, jako jsou pomeranče, citrony, jablka a bobulové ovoce. Nechte chladit po dobu minimálně čtyř hodin, aby se chutě propojily. Podávejte s ledem a ozdobte pár lístky máty.

8.     Daiquiri

Ochlaďte se klasickým Daiquiri, koktejlem na bázi rumu s lahodnou kombinací sladkého a kyselého. V šejkru smíchejte 50 ml bílého rumu, 25 ml limetkové šťávy a 15 ml jednoduchého cukrového sirupu. Silně protřepejte s ledem a sceďte přes sítko do vychlazené martini sklenice. Ozdobte kolečkem limetky nebo proužky strouhané kůry. Tento jednoduchý, ale elegantní koktejl je ideální pro jakoukoliv letní příležitost.

Zdroj: bbcgoodfood.com

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty