Šafrán je považovaný za nejdražší koření na světě. Jeho sběr má pradávnou historii a často se kvůli své popularitě falšuje. Není divu, neboť neexistuje jiný způsob, jak sklidit šafrán, než ručně.
Proč je šafrán tak drahý? Ve středověku se za falšování pohřbívalo zaživa
Šafránové nitě pocházejí z kvetoucí cibuloviny Crocus sativus. Květ krokusu krásné fialové barvy kvete na podzim a je oboupohlavní. Právě ze středu tohoto květu vyčnívají tři jemné červeno-oranžové čnělky, které lze sklízet pouze během 2–3 dnů v roce.
Šafrán jako červené zlato
Tyto tři čnělky, které patří ženskému reprodukčnímu orgánu, se sbírají ručně, suší se a prodávají jako šafrán. Na sběr jednoho kilogramu je potřeba přibližně 165 000 květů a asi 225 000 čnělek. Není tedy žádným překvapením, že se šafránu přezdívá červené zlato.
Předpokládá se, že šafrán pochází z Persie a do Anglie byl přivezen Římany. Až počátkem 18. století, kdy z Evropy prchaly tisíce lidí před náboženským pronásledováním, se šafrán dostal do Ameriky, konkrétně do Pensylvánie. Dodnes jej tam Holanďané pěstují.
Falšování šafránu
Írán je v současné době největším producentem šafránu, představuje téměř 80–90 % celosvětové produkce, přičemž zbytek vyváží Španělsko a Indie. Vysoká cena tohoto speciálního koření vždy vedla k jeho falšování. Ve středověkých tržních městech v Itálii a jižním Německu byl údajně za falšování šafránu trest upálení, ale i pohřbení zaživa.
Zdroj: almanac.com; foto: iStock.com