Suroviny
- malá brambora 1 ks
- plnotučné mléko 125 ml
- šafrán 5 snítek
- čerstvé droždí 35 g
- cukr krupice 220 g
- hladká mouka 450 g
- Sůl 1 špetka
- Pomeranč 2 ks
- Vejce 1 ks
- grappa 50 ml
- Slunečnicový olej
Postup přípravy
- Bramboru uvařte se slupkou doměkka. Pak ji oloupejte a v misce rozmačkejte zadní stranou vidličky. Mléko nalijte do hrnce, přidejte šafrán a přiveďte těsně pod bod varu. Pak odstavte z ohně a nechte zchladnout, aby bylo mléko jen vlažné. Poté do něj nadrobte droždí, přidejte špetku cukru a promíchejte. Nechte 5–10 minut stát, aby se na povrchu mléka udělaly bublinky a droždí tak bylo aktivní.
- Do velké mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a uprostřed udělejte důlek. Do něj vlijte pomerančovou šťávu, směs droždí a mléka, vejce a grappu a smíchejte dohromady do měkkého a lepivého těsta. Přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu, posypte zlehka moukou a hněťte do elastického a hladkého těsta.
- Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout 1–2 hodiny nebo dokud těsto nenakyne do dvojnásobku.
- Pomoučenýma rukama z těsta odebírejte a mezi dlaněmi vždy vyválejte kuličku velikosti vlašského ořechu. Kuličky pokládejte na pomoučený tác, opět je přetáhněte fólií a nechte znovu asi 20 minut kynout.
- Zbylý cukr důkladně promíchejte s pomerančovou kůrou.
- Koblihy smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Horké je obalujte v pomerančovém cukru.