Šafránové koblihy
Zdroj: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie
Šafránové koblihy
Zdroj:
Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie
Moje hodnocení
6x
Marná sláva: koblihy se musí jíst teplé. Ani ty sardské nejsou výjimkou. Nejsou ničím plněné, ale pomerančový cukr vynahradí i tu nejlepší domácí marmeládu. Ovšem když chcete hodně mlsat, jezte je se šlehačkou.
1 porce
60 minut
Suroviny
malá brambora
1 ks
plnotučné mléko
125 ml
šafrán
5 snítek
čerstvé droždí
35 g
cukr krupice
220 g
hladká mouka
450 g
Sůl
1 špetka
Pomeranč
2 ks
Vejce
1 ks
grappa
50 ml
Slunečnicový olej
Postup přípravy
Bramboru uvařte se slupkou doměkka. Pak ji oloupejte a v misce rozmačkejte zadní stranou vidličky. Mléko nalijte do hrnce, přidejte šafrán a přiveďte těsně pod bod varu. Pak odstavte z ohně a nechte zchladnout, aby bylo mléko jen vlažné. Poté do něj nadrobte droždí, přidejte špetku cukru a promíchejte. Nechte 5–10 minut stát, aby se na povrchu mléka udělaly bublinky a droždí tak bylo aktivní.
Do velké mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a uprostřed udělejte důlek. Do něj vlijte pomerančovou šťávu, směs droždí a mléka, vejce a grappu a smíchejte dohromady do měkkého a lepivého těsta. Přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu, posypte zlehka moukou a hněťte do elastického a hladkého těsta.
Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout 1–2 hodiny nebo dokud těsto nenakyne do dvojnásobku.
Pomoučenýma rukama z těsta odebírejte a mezi dlaněmi vždy vyválejte kuličku velikosti vlašského ořechu. Kuličky pokládejte na pomoučený tác, opět je přetáhněte fólií a nechte znovu asi 20 minut kynout.
Zbylý cukr důkladně promíchejte s pomerančovou kůrou.
Koblihy smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Horké je obalujte v pomerančovém cukru.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.