Sandra Mikuličová

Escalivada – katalánský recept na pečenou zeleninu

Moje hodnocení
10x

Pravděpodobně nejtypičtější španělský pokrm. Jde o pečenou zeleninu na ohni a španělština má pro její přípravu i speciální sloveso – escalivar. Základ tvoří pečený lilek a papriky s olivovým olejem, někdy s přidáním cibule, česneku a rajčat. Dříve se tento pokrm pekl v žhavých jámách po ohni, dnes jej můžete připravit v troubě či na grilu. Escalivadu použijte jako přílohu k masu, k rybám, jako základ do polévky nebo ji nakrájejte na kousky do salátu.

1 porce
90 minut
španělská

Suroviny

Technika přípravy escalivady spočívá v prudkém pečení v troubě nebo na ohni, při kterém se slupka zeleniny v podstatě spálí (až do černa), potom se oloupe a pod ní se skrývá měkká dužina s příjemně kouřovou chutí.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Lilky a papriky omyjte a osušte. Rozložte je na připravený plech a přidejte k nim neoloupanou cibuli. Pečte 45 minut doměkka. Během pečení zeleninu několikrát otočte. Spálená slupka nevadí, pod ní se zintenzivňuje chuť zeleniny. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 200 °C.
  2. Upečenou zeleninu přiklopte pokličkou nebo vložte do igelitového sáčku, aby se zelenina zapařila a slupka šla snadno sloupnout.
  3. Jakmile zelenina vychladne, oloupejte ji a z paprik vyjměte semeník. Zeleninu natrhejte či nakrájejte na kousky a promíchejte je v misce s olivovým olejem a solí. Nechte vychladit v ledničce. Zeleninu s olejem a solí můžete rovnou naskládat do sklenic, v lednici vydrží pár dní. A pokud ji ve sklenicích zalijete olejem až po okraj, zakápnete octem a přidáte oloupaný stroužek česneku, můžete ji ve špajzu nechat i několik týdnů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sandra Mikuličová

Spolu sníme Sandra Mikuličová

Kuchařka Spolu sníme je kniha plná receptů jedné bosé rozlítané a divoké kuchařky, která Vás zve nejen ke stolu, ale také do jejího života plného dobrodružství. Z této kuchařky budete chtít opravdu vařit. Je plná jednoduchých a snadných receptů, které ale zároveň vystihují momenty, o kterých všichni sníme. O divoké přírodě, horách, oceánu, společných chvílích s přáteli a rodinou. Jídlo stmeluje a kolem ohně a jídla se lidé scházeli už od pravěku. Kniha je rozdělena do pěti kapitol receptů, které nabízí originální pokrmy v různém ročním období, pro různé příležitosti.

www.spolusnime.cz


Přečtěte si také

Recepty