Suroviny
- lilek 3 ks
- červená paprika 4 ks
- cibule (žlutá) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej asi 50 ml
- sůl
Technika přípravy escalivady spočívá v prudkém pečení v troubě nebo na ohni, při kterém se slupka zeleniny v podstatě spálí (až do černa), potom se oloupe a pod ní se skrývá měkká dužina s příjemně kouřovou chutí.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Lilky a papriky omyjte a osušte. Rozložte je na připravený plech a přidejte k nim neoloupanou cibuli. Pečte 45 minut doměkka. Během pečení zeleninu několikrát otočte. Spálená slupka nevadí, pod ní se zintenzivňuje chuť zeleniny. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 200 °C.
- Upečenou zeleninu přiklopte pokličkou nebo vložte do igelitového sáčku, aby se zelenina zapařila a slupka šla snadno sloupnout.
- Jakmile zelenina vychladne, oloupejte ji a z paprik vyjměte semeník. Zeleninu natrhejte či nakrájejte na kousky a promíchejte je v misce s olivovým olejem a solí. Nechte vychladit v ledničce. Zeleninu s olejem a solí můžete rovnou naskládat do sklenic, v lednici vydrží pár dní. A pokud ji ve sklenicích zalijete olejem až po okraj, zakápnete octem a přidáte oloupaný stroužek česneku, můžete ji ve špajzu nechat i několik týdnů.
Escalivada – katalánský recept na pečenou zeleninu 2 Zdroj: Spolu sníme