Suroviny
- vejce 4 ks
- cukr krupice 200 g
- mleté mandle 200 g
- mletá skořice 1 špetka
- citronová kůra (strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu)
- máslo (na vymazání formy)
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Ve větší míse šlehejte vejce s cukrem alespoň 5–10 minut, až vytvoří hustou nadýchanou pěnu. Směs zvětší svůj objem zhruba o třetinu a zesvětlá o jeden až dva odstíny. Tak poznáte, že se cukr rozpustil.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 20–25 cm vymažte máslem nebo rovnou vyložte pečicím papírem.
- Do pěny postupně zašlehejte mandle, špetku skořice, soli a citronovou kůru. Těsto vlijte do formy a pečte 30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený koláč vytáhněte a nechte zchladnout. Hojně poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Na internetu si můžete pod pojmem plantilla de Tarta de Santiago vytisknout šablonu svatojakubského kříže a koláč ozdobit tradičním způsobem, jako je na fotce.
Tarta de Santiago – nadýchaný mandlový koláč s vůní citronu 2 Zdroj: Spolu sníme