Kateřina Šváchová

Jak na zdravé zimní saláty, co zahřejí, zasytí a potěší

Venku je pěkně frišno a na nějaké saláty nemáme zrovna pomyšlení. Jak ale odlehčit jídelníček a přitom se při pohledu na talíř neoklepat zimou? Připravte si teplý salát!

Když se rozhodneme jíst zdravě a třeba i shodit nějaké to kilo, napadne nás automaticky zvýšit příjem zeleniny. Jenže naše tělo potřebuje v chladném období zahřát, a to i zevnitř. Mísu lupení s paprikou a okurkou si nechte na léto a vyzkoušejte raději teplé zimní saláty, které vás zahřejí i zasytí!

Vsaďte na pečenou zeleninu

Použijte cokoli máte při ruce: dýni, kořenovou zeleninu, cibuli, batáty, květák, papriky… Prozkoumejte špajzku, něco se vždycky najde. Zeleninu rozkrájejte na stejně velké kousky a zprudka ji upečte. Na plech ji rozprostřete jen v jedné vrstvě, osolte a pokapejte olivovým olejem.

PRIMA TIP: Pokud chcete přidat čerstvé bylinky, učiňte tak až v závěru pečení, ať se nespálí a nezhořknou.

Myslete na bílkoviny

Pečená zelenina je skvělá i jako příloha, ale pokud se má jednat o hlavní chod, nesmí chybět bílkoviny. Přimíchejte kousky tuňáka nebo posaďte navrch filírované kuřecí prsíčko. Skvělým zdrojem bílkovin je i čerstvý či gratinovaný sýr nebo vejce na všechny způsoby. A co třeba přimíchat vařenou quinou a salát servírovat se lžící řeckého jogurtu? Na dochucení se hodí panenský olivový olej, citronová šťáva, sůl, pepř a oblíbené bylinky.

Vyzkoušejte obalovaný květák pečený v troubě podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

K čerstvé zelenině přimíchejte teplou přílohu

Ani čerstvou zeleninu nemusíte v zimě oželet, stačí ji promíchat s teplým kuskusem, jáhlami, luštěninami nebo bramboramí. Skvěle zužitkujete přebytky z předchozího vaření a urychlíte přípravu. Salát dochutíte solí, pepřem, olivovým olejem a balzamikovým octem.

Experimentujte a nebojte se ani neobvyklých kombinací. Saláty můžete ozvláštnit kousky čerstvého ovoce, semínky a šetrně praženými ořechy.

Zdroj: autorský článek, Colorsoflowcarb.cz; zdroj foto: iStock

Kateřina Šváchová

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty