Salát
- čerstvý baby špenát 120 g
- sladká zralá hruška 1 ks
- velká hrst borůvek
- velká hrst kešu oříšků
- velká hrst sušených brusinek
- hrst čerstvé hladkolisté petrželky
- sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)
Pečená zelenina
- brambory grenaille cca 15 ks
- červená cibule (růžičková kapusta) cca 500 g
- med (červená cibule) 1 větší ks
- med 1 větší lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)
Zálivka
- zakysaná smetana (nebo bílý jogurt) 100 g
- dijonská hořčice 1 lžíce
- worcestrová omáčka 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- nasekaná čerstvá hladkolistá petrželka
- sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)
Postup přípravy
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si zeleninu k pečení.
- Brambory omyjte a rozkrájejte na poloviny nebo čtvrtiny – záleží na jejich velikosti.
- Kapustičky očistěte od zvadlých nebo žlutých lístků, pokud nějaké jsou, případně odkrojte větší nebo nehezký košťál.
- Rozkrájejte kapustičky na poloviny, ty menší můžete nechat.
- V míse smíchejte brambory, kapustičky, med, olivový olej, sůl, pepř a promíchejte.
- Vše přendejte do pekáče a dejte do trouby péct na cca 30 minut doměkka a dozlatova.
- Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte všechny ingredience dohromady a dochuťte podle sebe. Pokud je příliš hustá, klidně ji malinko nařeďte vodou.
- Hrušku nakrájejte na kostičky a petrželku nasekejte nahrubo.
- Upečenou zeleninu nechte jenom lehce vychladnout a přimíchejte k ní špenát, hrušku, borůvky, brusinky a oříšky (pro výraznější chuť oříšků je můžete lehce opéct na suché pánvi).
- Na závěr salát přelijte připravenou zálivkou a podávejte.
Barevný zimní salát s pečenou zeleninou, ovocem a oříšky Zdroj: My Cooking Diary