Barevný zimní salát s pečenou zeleninou, ovocem a oříšky

Moje hodnocení
3x

I během chladnějších měsíců si můžete bez problému dopřát salát, jen je třeba volit vhodné ingredience, které dostatečně zasytí. Tento barevný zimní salát s pečenou zeleninou, ovocem a oříšky je výživný a hravě zastane i hlavní jídlo.

2 porce
60 minut

Salát

  • čerstvý baby špenát 120 g
  • sladká zralá hruška 1 ks
  • velká hrst borůvek
  • velká hrst kešu oříšků
  • velká hrst sušených brusinek
  • hrst čerstvé hladkolisté petrželky
  • sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)

Pečená zelenina

  • brambory grenaille cca 15 ks
  • červená cibule (růžičková kapusta) cca 500 g
  • med (červená cibule) 1 větší ks
  • med 1 větší lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)

Zálivka

  • zakysaná smetana (nebo bílý jogurt) 100 g
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • worcestrová omáčka 1 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • nasekaná čerstvá hladkolistá petrželka
  • sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)

Postup přípravy

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si zeleninu k pečení.
  2. Brambory omyjte a rozkrájejte na poloviny nebo čtvrtiny – záleží na jejich velikosti.
  3. Kapustičky očistěte od zvadlých nebo žlutých lístků, pokud nějaké jsou, případně odkrojte větší nebo nehezký košťál.
  4. Rozkrájejte kapustičky na poloviny, ty menší můžete nechat.
  5. V míse smíchejte brambory, kapustičky, med, olivový olej, sůl, pepř a promíchejte.
  6. Vše přendejte do pekáče a dejte do trouby péct na cca 30 minut doměkka a dozlatova.
  7. Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte všechny ingredience dohromady a dochuťte podle sebe. Pokud je příliš hustá, klidně ji malinko nařeďte vodou.
  8. Hrušku nakrájejte na kostičky a petrželku nasekejte nahrubo.
  9. Upečenou zeleninu nechte jenom lehce vychladnout a přimíchejte k ní špenát, hrušku, borůvky, brusinky a oříšky (pro výraznější chuť oříšků je můžete lehce opéct na suché pánvi).
  10. Na závěr salát přelijte připravenou zálivkou a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

My Cooking Diary


Přečtěte si také

Recepty