Suroviny
- červená řepa 2 menší ks
- růžičková kapusta 5–6 ks
- květák 1/2 ks
- pastiňák 2 ks
- mrkev 4 ks
- dýně Hokkaidó 2–3 plátky
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- mořská sůl 1/4 lžičky
- pepř
- Kokosový olej 2 lžičky
- zelená čočka 1/2 hrnku
- bobkový list 1 ks
- petrželka 1 svazek
- piniové oříšky
Dresink
- dijonská hořčice 1 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- zeleninový vývar 1/4 hrnku
- extra virgin olivový olej 1 lžička
- křen cca 5 cm
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Naskládejte pokrájenou zeleninu do pekáče, pokapejte kokosovým olejem, ochuťte solí, pepřem a promíchejte. Pečte asi 30 minut.
- Mezitím nasypejte čočku a bobkový list do rendlíku s vodou (nejlépe použijte jeden a půl dílu vody na jeden díl čočky, aby absorbovala veškerou tekutinu).
- Přiveďte k varu na středním plameni, poté ho snižte a nechejte problublávat asi 15 minut, dokud nebude čočka hotová. Po uvaření dejte stranou.
- Dresink: Dejte do mixéru hořčici, olivový olej, křen, zeleninový vývar a rozmixujte do krémovější tekutiny. Přilijte citronovou šťávu a promíchejte.
- Pečenou zeleninu vyndejte z trouby, přidejte uvařenou čočku, posekanou petrželku a promíchejte. Na ozdobu posypejte piniovými oříšky. Podávejte s teplým krémovým dresinkem.