Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – II. díl

Česnek je nejen chutný, ale i zdravý

Česnek je nejen chutný, ale i zdravý Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Česnek je nejen chutný, ale i zdravý Zdroj: Thinkstock

V rámci své profese klientům každý den radí, co by měli jíst a na co raději zapomenout. Zajímá vás, na jaké potraviny nedá dopustit naturopatka a nutriční poradkyně Kateřina Boesenberg, když jde o její vlastní zdraví? Vítejte na druhé návštěvě v jejím „špajzu“.

Brukvovitá zelenina – kapusta a brokolice

Brukvovitá zelenina, do níž se kromě kapusty a brokolice řadí také květák, zelí, kedlubna, rukola, choy a mnoho dalších, je skvělým pomocníkem k pročištění jater. Vyniká vysokým množstvím chlorofylu, který obnovuje a regeneruje buňky, čistí krev od plísní a bakterií a šetrně detoxikuje organismus. „Kapusta a brokolice též obsahují nejvyšší hodnoty látek indol-3-karbinol a sulforafan, které mají prokázané protirakovinové působení,“ vysvětluje Kateřina Boesenberg.

Jak často?

Brukvovitou zeleninu konzumujte střídavě dle dostupnosti minimálně 4x týdně, a to syrovou, tepelně upravenou nebo odšťavněnou.

Drcené lněné semínko a lněný olej

Lněná semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které blahodárně působí na kardiovaskulární systém, zabraňují usazování plaku na stěnách arterií, vyživují pokožku i vlasy a obecně působí protizánětlivě. Pravidelná konzumace lněného oleje může například vyřešit některé kožní problémy a alergické projevy. „Lignany obsažené v drceném semínku nás mohou ochránit před vznikem onkologického bujení, hlavně u hormonálně závislých rakovin, a to jak u mužů, tak u žen. Lignany zlepšují i premenstruační syndrom a již 2 lžíce drcených lněných semínek denně dokážou významně snížit menopauzální návaly. Obsažená vláknina navíc efektivně pročišťuje střeva a u diabetiků snižuje hodnoty krevního cukru,“ radí odbornice.

Jak často?

• Dopřejte si 1–2 lžíce denně drcených semínek, jež můžete přimíchat do snídaňové kaše/müsli, do salátu nebo je sníst jen tak.

• Konzumujte 1–2 polévkové lžíce oleje denně. Lze ho přidat do snídaňové kaše/müsli, do salátu nebo do hotové polévky

• Upozornění: Olej přimíchejte do hotového teplého pokrmu, nikdy s ním nevařte!

Novinky

Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – I. díl

Zelený čaj

„Zelený čaj má kromě svého známého antioxidačního působení velice blahodárné účinky na nervovou soustavu, mozek a kognitivní funkce. Snižuje riziko vzniku stařecké demence, zmírňuje únavu, zlepšuje soustředění a paměť,“ vyjmenovává pozitiva zeleného nápoje Kateřina Boesenberg. Zároveň dodává, že zelený čaj se používá jako antioxidační doplněk při onkologických chorobách a také jako ochrana před radioaktivním zářením. Tohoto ochranného efektu je dobré využívat, pokud často létáte nebo vás čeká rentgenové vyšetření.

Jak často?

Ideální je 1 šálek kvalitního zeleného čaje denně.

Bobule, bobule, bobule...

Maliny, borůvky, rybíz, ostružiny, třešně a další „bobule“ obsahují cenné tmavé červené a fialové pigmenty chránící buňky svým antioxidačním a protizánětlivým působením. „Vysoký je i obsah flavonoidů, které ovlivňují hlavně buněčnou signalizaci – tedy to, aby byla buňka zdravá. Bobule nás chrání před vznikem civilizačních chorob, mezi něž se řadí kardiovaskulární nemoci, diabetes, kognitivní poruchy i onkologické choroby,“ vysvětluje odbornice.

Jak často?

Konzumujte 3–5 porcí týdně (1 porce = 150 g). V létě jezte bobule čerstvé, v zimě se spolehněte na mražené.

Česnek

Česnek efektivně ničí neuvěřitelně vysoké množství bakterií a plísní; dokáže potlačit i množení některých virů. Příznivě působí také na obtíže s vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

„Chcete-li podpořit jaterní detoxikaci, je právě česnek skvělou volbou,“ doporučuje Kateřina Boesenberg.

Jak často?

Do jídelníčku zařaďte 1–3 stroužky denně.

Novinky

Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí

Kateřina Boesenberg BHSc, ND

Kvalifikovaná klinická naturopatka a nutriční terapeutka. Vzdělání získala v australském Sydney. Od začátku studií v roce 2003 spolupracovala s naturopatickými klinikami a zdravotnickými zařízeními s rozličným odborným zaměřením, aby získala co nejširší zkušenosti v oboru. Roku 2005 založila vlastní naturopatickou poradnu. Na počátku roku 2010 se přestěhovala ze Sydney do Prahy a vede privátní praxi v Čechách. V roce 2013 založila Českou naturopatickou společnost, jejímž cílem je mj. přiblížit naturopatii české veřejnosti.

Více na: www.klinickanaturopatie.cz

Autor: Eva Karlasová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky jídelníček výživový poradce naturopatie

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Plněné kuřecí prso s letním salátem a bramborovými chipsy

Prostřeno!

Prostřeno: Chlebem zahuštěná kmínka s bramborem a klobásou

Prostřeno!

Prostřeno: Tatarák z červené řepy s ovčím sýrem a pečenou bagetkou s bylinkovým máslem

Prostřeno!

Prostřeno: Palačinkosi

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Soutěžící

Marie Trávníčková

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Novinky

Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Babiš se obul do Rakušana: Jste organizovaný zločin. Ministr mu to vrátil srovnáním s mafií Ukrajinský voják na frontě: Plat 74 tisíc, kontrakt až do konce války a jen 10 dní volna USA ženou k soudu Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou pozici a nutí platit za zboží více

prima-zeny

Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Lunární kalendář na 39. týden: Přicházející úplněk může vyvolávat napětí a neklid Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci

prima-fresh

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

prima-cool

Barevnej podzim na Prima COOL! RECENZE: Nejlepší sci-fi dekády? Haha, Stvořitel vypadá nádherně, ale je hloupý, až to bolí Manželka Bruce Willise přinesla smutnou zprávu o jeho aktuálním zdravotním stavu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Nejkrásnější podzimní dekorace vytvoříte z mochyně: Věnec, kytice i světelný řetěz Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Styl japandi potěší všechny milovníky skandinávského designu a japonského minimalismu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.