Suroviny
- zelený hrášek 500 g
- zelený chřest 10 výhonků
- česnek 2 stroužky
- zeleninový vývar 1 l
- máta svazek
- bobkový list
- parmazán
- šalotka
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Zelený hrášek po dobu 2–3 minut vaříme ve vroucí vodě a následně vložíme do ledové lázně, aby zůstal zelený. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Až začne karamelizovat, přidáme prolisovaný česnek a zelený hrášek, orestujeme a zalejeme vývarem.
Dochutíme solí a pepřem, přidáme bobkový list, stonky máty a vaříme, dokud hrášek nezměkne. Stonky a bobkový list vyjmeme. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a pasírujeme.
Ručně zlomíme chřestové výhonky a hlavy restujeme na olivovém oleji. Lehce osolíme, opepříme. Přidáme nastrouhaný parmezán, najemno nasekané lístky máty a servírujeme.
Autor receptu: Štěpán Pařízek