Suroviny
- mleté telecí maso 500 g
- lasagne
- loupaná rajčata
- buffalo mozzarela 3
- parmazán
- rajský protlak
- hovězí vývar 200 ml
- červené víno 200 ml
- řapíkatý celer
- klobásy salsiccia 4
- olivový olej
- bobkový list
- muškátový oříšek
- máslo 100 g
- mouka 2 PL
- plnotučné mléko (čerstvé) 300 ml
- smetana 200 ml
- mrkev
- cibule
- sůl
- pepř
Postup
Omáčka
Do velkého hrnce vložíme na rozpálený olej telecí maso a salsicciu. Orestujeme a odložíme. Ve výpeku připravíme sofrito.
Vložíme maso a salsicciu zpět a přidáme červené víno. Jakmile se vypaří alkohol, přidáme rajčata, protlak, zalijeme vývarem a vaříme na mírném plameni 2–3 hodiny.
Bešamel
Smícháme mléko a smetanu a ohřejeme na 60 °C. Ve vedlejším hrnci rozpustíme máslo. Do rozpuštěného másla přidáme mouku a vymícháme.
Zaléváme mlékem a smetanou postupně, během čehož mícháme. Musí vzniknout konzistentní hustá omáčka bez hrudek. Dochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a špetkou pepře.
Lasagne
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Na dno pekáče dáme boloňskou omáčku, vložíme těstoviny, omáčku, bešamel, mozzarellu, těstoviny a opakujeme.
Navrch přidáme čerstvě strouhaný parmezán. Přikryjeme a vložíme do trouby na 35 minut. Poté sejmeme víko a dopékáme dalších 5 minut.
Autor receptu: Štěpán Pařízek